ΑρχικήΆρθραΟι μύθοι γύρω από την υγιεινή

Οι μύθοι γύρω από την υγιεινή

Η υγιεινή στην κουζίνα είναι ένα θέμα που περιβάλλεται από αρκετές προκαταλήψεις. Ανάμεσα στους άγνωστους κανονισμούς, τη κοινή λογική και κάποιους “αδίστακτους” εστιάτορες, δεν είναι  δύσκολη η κατανόηση των μέτρων  που πρέπει να παίρνουμε.

1. Είναι υποχρεωτική η χρήση γαντιών στην κουζίνα;

Όχι. Εκτός από την περίπτωση τραυματισμού στο χέρι, όπου ο απασχολούμενος πρέπει να φορέσει γάντια, ή ένα απλό προστατευτικό εάν το τραύμα είναι μικρό. Ασυνείδητα, οι έννοιες “υγιεινή-γάντια” είναι συνδεδεμένες. Αν παρατηρήσουμε καλύτερα πόσα διαφορετικά υλικά και πόσα σκεύη αγγίζουμε με τα γάντια, η κατάσταση είναι πλέον διαφωτιστική: η συσκευασία μίας τροφής, ένα μαχαίρι, ο πάγκος εργασίας και γενικά η χρήση πολλαπλών υλικών μπορούν να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, ο συχνός καθαρισμός των χεριών είναι η καλύτερη λύση. Αρκετοί χρησιμοποιούν γάντια όχι τόσο για την προστασία των προϊόντων, όσο για την προστασία των χεριών από μυρωδιές ή χρωματισμούς. Η χρήση γαντιών είναι κυρίως αποτελεσματική σε πόστα όπου οι εργασίες είναι επαναλαμβανόμενες. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, τόσο πριν φορέσουμε τα γάντια, όσο και αφού τα βγάλουμε.

2. Χρησιμοποιούμε πετσέτες για το σκούπισμα των πιάτων;

Όχι. Ακόμα κι αν πρόκειται για μία πρακτική, γρήγορη και οικονομική λύση, η χρήση πετσέτας αυξάνει το κίνδυνο μολύνσεων.Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότερες πετσέτες είναι συνήθως πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα χεριών,επιφάνειας εργασίας και πιάτων). Η λύση; Η αντικατάστασή τους με χαρτί κουζίνας ή φύλλων μίας χρήσεως.

3. Ο διευθυντής ενός εστιατορίου είναι υπεύθυνος σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης;

Όχι. Όλα τα “εμφανή” ή “αφανή” πρόσωπα είναι υπεύθυνα σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, ανεξαρτήτως ιεραρχίας. Από τον μάγειρα ως τον καθαριστή και από τον διευθυντή ως τον σερβιτόρο. Κι αυτό προκύπτει καθώς σε κάποιο πόστο δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Νικόλαος Πυλαρινός

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πάβλοβα με κρέμα λευκής σοκολάτας και φράουλες

Η πιο υπέροχη και εύκολη πάβλοβα με απολαυστική κρέμα λευκής σοκολάτας και φράουλες. Θα τη λατρέψετε!

Παγωτό κακάο

Συνταγή για υπέροχο σπιτικό παγωτό κακάο!

Κορμός με γέμιση κρέμας μασκαρπόνε

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό με γέμιση από κρέμα μασκαρπόνε.

Περισσότερα άρθρα

5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι

Συνταγές έτοιμες σε λιγότερο από 5 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων!

Μαντεμένια σκεύη: 7 καλοί λόγοι να τα επιλέξετε

Μαντεμένια σκεύη ή συμβατικά σκεύη; Σας δίνουμε 7 καλούς λόγους να μαγειρεύετε στο εξής με μαντεμένια σκεύη!

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ