Οι συνταγές της Nora Ephron

Οι συνταγές της Nora Ephron

περισσότεροι από εμάς ίσως γνωρίζουμε τη Nora Ephron, την οποία το Hollywood αποχαιρέτισε προσφάτως στην ηλικία των 71 χρόνων, ως σεναριογράφο, σκηνοθέτη και συγγραφέα. Εξάλλου, ποιος δεν έχει δει έστω και μια φορά τις ταινίες "Άγρυπνος στο Σιάτλ" και "Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι"; Η πολυπράγμων κυρία του κινηματογράφου, ωστόσο, συνεχίζει να μας εκπλήσσει καθώς φαίνεται ότι αγαπούσε εξίσου και τη μαγειρική, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα βιβλίο με συνταγές και μυστικά για την κουζίνα.

"To βιβλίο μαγειρικής της Nora", όπως τιτλοφορείται, δεν διατίθεται προς πώληση, αντιθέτως το εξέδωσε η ίδια η σεναριογράφος για να το μοιραστεί με τους φίλους της. Στις 174 σελίδες του, η Nora Ephron καταγράφει συνταγές όπως κοτόπουλο με σαλάτα, κέικ τσουρέκι με σοκολάτα (το περίφημο monkey bread), τηγανίτες αλλά και tips για επιτυχημένα πάρτι.

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι συνταγές των διάσημων φίλων της σεναριογράφου, όπως «η ομελέτα του Ben Bradlee», πρώην συντάκτη της Washington Post, ή το «κάτι σαν μεξικάνικο κοτόπουλο της Joan Didion», γνωστής Αμερικανής δοκιμιογράφου.

Η Nora Ephron στο βιβλίο συνταγών της δεν παραλείπει να συμβουλεύσει τους φίλους της να μην δοκιμάσουν να φτιάξουν ζύμη ή τηγανητό κοτόπουλο στο σπίτι («καλύτερα αγοράστε το απ’ έξω»), ενώ αναφέρει ότι «είναι εύκολο να φτιάξει κανείς παέγια, αρκεί να προμηθευτεί υλικά που είναι έτοιμα μαγειρεμένα και δεν θέλουν ξεφλούδισμα, όπως το κοτόπουλο και οι γαρίδες. Το ιδανικό θα ήταν να τα μαγειρέψετε όλα εσείς, αλλά σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να διαβάσετε άλλο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής».

Όσον αφορά τα μυστικά για επιτυχημένα πάρτι, προτείνει «να σερβίρουμε νόστιμα φαγητά, τα οποία είτε θα παραδεχτούμε ότι αγοράσαμε έτοιμα (και όλοι θα μας σεβαστούν επειδή διαλέξαμε το καλύτερο φαγητό), είτε θα ισχυριστούμε ότι το μαγειρέψαμε οι ίδιοι».

Από τη γραφή και τα σχόλιά της Nora Ephron, είναι προφανές το χιούμορ αλλά και η αγάπη της για το φαγητό και την κουζίνα. Με τις συνταγές της, η ευφυής κινηματογραφική προσωπικότητα ήλπιζε να ξαναφέρει τους ανθρώπους στην κουζίνα, ώστε να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν ουσιαστικά και όχι επιζητώντας την επιβράβευση του περίγυρου. «Κανείς δε φαίνεται να μαγειρεύει πια», έλεγε η Ephron με μεγάλη λύπη.

 

Άννα Ευθυμίου

 

Πηγή: latimes.com