Όλη η αλήθεια για το El Bulli

Όλη η αλήθεια για το El Bulli

Από την Άννα Ευθυμίου,


Για πολλούς, το El Bulli στην Ισπανία ήταν το πιο καινοτόμο και δημιουργικό εστιατόριο στον κόσμο. Μετά από τις συλλογές El Bulli 1983-93, 1994-97, 1998-2002 και 2003-2004, κυκλοφόρησε και η τελευταία έκδοση 2005-2011 στην οποία ο Ισπανός σεφ Ferran Adrià αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έκλεισε ένα από τα πλέον πoλυσυζητημένα εστιατόρια.


Όλη η αλήθεια για το El Bulli

O Ferran Adrià έξω από το El Bulli στη Βαρκελώνη


Όλη η πορεία της λεγόμενης μοντέρνας κουζίνας (modernist cuisine), των μετα-μοντέρνων τεχνικών μαγειρικής αλλά και αρκετές συνταγές βρίσκονται σε αυτό το βιβλίο το οποίο κάθε λάτρης της γαστρονομίας θα σπεύσει να προσθέσει στη συλλογή του. Βέβαια, μάλλον δεν θα τα καταφέρει να τις ετοιμάσει στην κουζίνα του, αφού η πιο απλή συνταγή, το επιδόρπιο  “Moss” από την κάρτα του 2008, γεμίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 3 σελίδες ενώ αποτελείται από 16 υπο-συνταγές. 


Όλη η αλήθεια για το El Bulli

El Bulli 2005-2011: 7 τόμοι, 2.720 σελίδες, 1.400 φωτογραφίες και 18 κιλά στην τιμή των 525€


7 τόμοι, 2.720 σελίδες, 1.400 φωτογραφίες και 18 κιλά, στην τιμή των 525€, απαθανατίζουν κάθε πιάτο που δημιουργήθηκε στο El Bulli και ιντριγκάρουν τον αναγνώστη αφού σύμφωνα με τον Adrià, “το El Bulli 2005-2011 σηματοδοτεί το τέλος του ονείρου που αποτελούσε το εστιατόριο… και αυτό το βιβλίο εξηγεί ακριβώς τι συνέβη." Στον τόμο “Evolutionary Analysis, 2005-2011”, αποκαλύπτεται μάλιστα ότι δεν ήταν μόνο ένας ο λόγος που ο Adrià και η ομάδα του αποφάσισαν να κλείσουν το εστιατόριο.

 

Όλη η αλήθεια για το El Bulli

Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του El Bulli ήταν το ζελέ αρακά με παγωτό μπανάνα και μοσχολέμονο


Εν μέρει, μία αιτία ήταν… η ανία. Φαίνεται ότι από το 2005 και έπειτα, ο ευρηματικός σεφ καταπιανόταν κυρίως με θέματα οργάνωσης, όπως την τελειοποίηση των διαδικασιών παραγωγής των πιάτων, παρά με δημιουργικές διαδικασίες.

Αν και το El Bulli εκείνη την περίοδο είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό, από έκθεμα στο Μουσείο Pompidou στο Παρίσι μέχρι δεκάδες βιβλία που είχα γραφτεί για το εστιατόριο, δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνονταν. Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιμάχονταν την μοντέρνα κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται βλάπτουν την υγεία των καταναλωτών. “Όλα αυτά μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε ότι είχαμε κουραστεί από την ηγεμονία του El Bulli τα τελευταία χρόνια”.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας ήταν η απομάκρυνση του Albert Adrià αδελφού του Ferran, και ζαχαροπλάστη από την ομάδα του El Bulli, το 2008, γεγονός που άλλαξε άρδην την οργάνωση του εστιατορίου.

Τελικά, την μεγάλη απόφαση έλαβαν το 2011 ο Ferran Adrià και ο Juli Soler, ο οποίος ήταν ο συνέταιρος του σεφ εκείνη την περίοδο. Παρότι έβλεπαν διαφορετικά τα πράγματα και διαφωνούσαν σε αρκετά ζητήματα, τελικά συμφώνησαν ομόφωνα να αποσυρθούν για δύο χρόνια ώστε να μάθουν, να ξεκουραστούν και να ανανεωθούν. Αν και το εστιατόριο θα άνοιγε ξανά το 2014, φαίνεται ότι ο Ferran Adrià είναι αρκετά απασχολημένος με το El Bulli Foundation και την online εγκυκλοπαίδεια γαστρονομίας Bullipedia, την οποία ετοιμάζει πυρετωδώς αυτόν τον καιρό.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο El Bulli 2005-2001 στο www.phaidon.com/elbulli-2005-2011.