ΑρχικήΆρθραΌσα πρέπει να ξέρετε για τη σαμπάνια

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σαμπάνια

Από τον Απόστολο Πλαχούρα,

Head Sommelier, Danai Beach Resort and Villas-Leading Hotel

Η σαμπάνια είναι ένας εκλεκτός τύπος αφρώδους οίνου, συνυφασμένος με την πολυτέλεια και τις ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως η Πρωτοχρονιά. Για την ιστορία, εφευρέθηκε από τον Βενεδικτίνο μοναχό Dom Pérignon τo 1668.

Η παραγωγή της εντοπίζεται αποκλειστικά στην Καμπανία της Γαλλίας, στους αμπελώνες της κοιλάδας Marne οι οποίοι θεωρούνται οι βορειότεροι στη χώρα. Οι ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της είναι τα ερυθρά Pinot Noir, Pinot Meunier ενώ από λευκές ποικιλίες επιλέγεται μόνο το Chadonnay. Τρεις κύριες περιοχές αμπελοκαλλιέργειας εντοπίζονται στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, οι οποίες είναι οι Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs.

Ενδεικτικά μερικοί οίκοι σαμπάνιας που αξίζει να προμηθευθείτε είναι οι Billecart-Salmon, Bollinger, Deutz, Gosset, Duval-Leroy, Perrier-Jouet, Pol Roger, Louis Roederer, Ruinart, Salon, Taittinger, Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Dom Pérignon, Lanson, Krug, Gosset, Armand de Brignac.

  • Η “αποκρυπτογράφηση” της ετικέτας

H ετικέτα της σαμπάνιας μάς αποκαλύπτει περισσότερα για το τί περιέχει το μπουκάλι και πώς φτιάχτηκε η σαμπάνια.

  • Prestige cuvée: Είναι μείγμα κρασιών από τα κορυφαία ποιοτικά δείγμα του κάθε παραγωγού-οίκου της περιοχής της Καμπανίας. Π.χ. “Crystal” του οίκου Louis Roederer, “Grand Laurent-Perrier” του οίκου Siecle, “Cuvée Sir Winston Churchill” του οίκου Pol Roger’s.
  • Brut: Πρόκειται για τις διαβαθμίσεις γλυκύτητας σύμφωνα με τις οποίες κατηγοριοποιείται η σαμπάνια. Από το εντελώς ξηρό στο πολύ γλυκό, η διαβάθμιση είναι: Ultra Brut, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi Sec, Doux.
  • Non vintage ή Vintage;

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής κρασιών στην Καμπανία στην κατηγορία Non Vintage. Πρόκειται για την μίξη κρασιών από πολλαπλές χρονιές που μπαίνουν στη τελική φάση πώλησης.

Η Vintage σαμπάνια που αποτελείται τουλάχιστον από το 85% από το κρασί συγκεκριμένης εσοδείας. Για να παραχθεί τέτοιο κρασί με επιτυχία πρέπει οι συνθήκες να είναι πολύ ευνοϊκές. Ορισμένες από αυτές τις χρονολογημένες σαμπάνιες βρίσκονται στις πρόσφατες χρονιές 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002 και 2004. Σε αυτή την κατηγορία σαμπάνιας, η ένδειξη R.D. σημαίνει ότι στο εν λόγω κρασί είναι «καθυστερημένη η αφαίρεση οινολάσπης» σε ένα συγκεκριμένο στάδιο στην παραγωγή της.

  • Blancs ή Noirs;

Πρόκειται για λευκές σαμπάνιες με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της παραγωγής. Οι σαμπάνιες Blanc de Blancs παρασκευάζονται αποκλειστικά από την ποικιλία Chardonnay, ενώ έχουν ελαφριά, αρκετά όξινη με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών.

Οι σαμπάνιες Blanc de Noirs παρασκευάζονται από ερυθρά σταφύλια των ποικιλιών Pinot Noir ή Pinot Meunier. Η γεύση τους είναι περισσότερο “γεμάτη” από αυτή των Blanc de Noir. Επίσης ανεβασμένης οξύτητας με ερυθρές αντίστοιχες γεύσεις.

  • Τρόπος σερβιρίσματος

Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος οι 7-10 βαθμοί Κελσίου για κρασιά από νέες εσοδείες συνήθως 8-10 έτη πίσω από την τρέχουσα χρονιά. Εάν έχετε πιο παλαιές εσοδείες, ανεβάστε 1-2 βαθμούς για να δεχθείτε όλη την αρωματική-γευστική παλέτα του κρασιού.

Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι σαμπάνιας (flute). Αν είστε υποστηρικτές της παλαιάς μόδας δοκιμάστε το και σε ποτήρι τουλίπας. Αποφύγετε το ρηχό ποτήρι saucer λόγω του ότι δεν επιτρέπει την κίνηση και την ύπαρξη των φυσαλίδων.

  • Γευστικοί συνδυασμοί με σαμπάνια 

Επιλέξτε το πιο ξηρό στυλ, γνωστό και ως απεριτίφ, ως υποστηρικτή στην γεύση των πρώτων εδεσμάτων και ορεκτικών. Μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα και στα κυρίως πιάτα με κρεατικά – ψαρικά συνοδεύοντας με κρασιά που χαρακτηρίζονται ως vintage. Οι γλυκές γεύσεις σαμπάνιας συνδυάζονται ιδανικά με γλυκές γεύσεις. Παρακάτω προτείνουμε μερικά ενδεικτικά ταιριάσματα διάφορων πιάτων και σαμπάνιας.

  • Σαμπάνια και τυρί

Μερικά από τα πλέον γνωστά τυριά και οι σαμπάνιες με τις οποίες ταιριάζουν:

  • Brie: Εξαιρετικό με Blanc de Blanc, όπως Deutz 2002
  • Mild Cheddar: Επιλέξτε non vintage σαμπάνιες, όπως Taittinger
  • Chevre: Επιλέξτε στιβαρές vintage σαμπάνιες, όπως Bollinger 2004
  • Edam και Gouda: Ιδανικά με Perrier Jouet Brut 2002
  • Ορεκτικά – κυρίως πιάτα 

  • Χτένια, μανιτάρια, κοτόπουλο ή γαλοπούλα : επιλέξτε γεύσεις από κρασιά vintage σε πρόσφατες εσοδείες με ελαφρύ χαρακτήρα γης και έντονο στοιχείο φρούτου, όπως η Billecart-Salmon Non Vintage
  • Αστακός, γαρίδες, sushi : επιλέξτε ανάλογα με το χρώμα της πρώτης ύλης και της γαρνιτούρας τα αντίστοιχα ροζέ ή Blanc de Noir κρασιά.
  • Αστακός με εσπεριδοειδή – Εgly-Οuriet Grand Cru Blanc de Noir
  • Γαρίδες σαγανάκι – ροζέ, Nicollas Feullatte Palme d’Or Rose
  • Sushi με πράσινους χρωματισμούς – Ruidard Brut
  • Sushi me ροζέ χρωματισμούς – Gosset Rose
  • Επιδόρπια

  • Φράουλες – Pommery Pop
  • Τάρτα μήλου ή λεμονιού – Veuve Clicquot Ponsardin Demi-Sec
  • Πουτίγκες φρούτου – γλυκό στυλ – Moët & Chandon Ice Imperial
  • Αλμυρά μπισκότα – Moët & Chandon Nectar-Imperial

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι από τον Τάσο Αντωνίου. Μια απολαυστική μαμαδίστικη συνταγή με λεμονάτη γεύση, εύκολη, γρήγορη, ιδανική για τις καθημερινές ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Κατσικίσιο ρολό με πέστο

Συνταγή για ρολό από κατσικίσιο μπούτι στη λαδόκολλα με πέστο από θυμάρι.

Φαλάφελ σε σουβλάκι

Φαλάφελ εύκολα και νόστιμα από τον Τάσο Αντωνίου! Τα φαλάφελ είναι οι ανατολίτικοι ρεβιθοκεφτέδες. Μία υπέροχη, αγαπημένη και νηστίσιμη συνταγή με ρεβίθια, θρεπτικά και πεντανόστιμα.

Περισσότερα άρθρα

Τα smoothies της αποτοξίνωσης

Δοκιμάστε τα smoothies της αποτοξίνωσης και νιώστε ευεξία μετά τις ατασθαλίες των γιορτών! Πολύχρωμα, εύκολα και γευστικά smoothies φρούτων και λαχανικών για κάθε γούστο.

To μενού του Δεκαπενταύγουστου

Πλούσιες συνταγές για το μενού του Δεκαπενταύγουστου. Παραδοσιακά φαγητά για να ετοιμάσετε ένα αξέχαστο τραπέζι με πεντανόστιμες σπιτικές δημιουργίες για τον Δεκαπενταύγουστο!

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ