Ούζο Ματαρέλλη

Ούζο Ματαρέλλη
μαμα πειναω youtube.com

Στο περίπτερο της ΔΗΩ, του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, φιλοξενήθηκε το Ούζο Ματαρέλλη, το πρώτο πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ ούζο με γλυκάνισο βιολογικής καλλιέργειας, στο πλαίσιο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο μεταξύ 14 και 16 Δεκεμβρίου.

Στη φετινή διοργάνωση ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους δύο εκθέσεις, η Ecofestival, που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΗΩ για 15η χρονιά, και η Foodex, που έλαβε χώρα για πρώτη χρονιά. Η προσπάθεια τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών, καθώς απευθυνόταν σε επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων και ποτών με προσανατολισμό στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Ως ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γη και τη φύση, το Ούζο Ματαρέλλη συμμετείχε στο τμήμα Ecofestival, μαζί με 40 περίπου επιχειρήσεις με πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Το εξαιρετικής αγνότητας αυτό απόσταγμα, που γεννιέται από το μεράκι του Χαράλαμπου Ματαρέλλη και παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα, είναι το μοναδικό πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ ούζο, χάρη στο γλυκάνισο βιολογικής καλλιέργειας που αποκλειστικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή του και στον οποίο οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Στα παραθαλάσσια κτήματα του Χαράλαμπου Ματαρέλλη στο Λισβόρι της Λέσβου, όπου φύεται ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο, το Ούζο Ματαρέλλη απορροφά και αφομοιώνει τα θαλασσινά αρώματα που εγγυώνται μία ανεπανάληπτη εμπειρία για την όσφρηση όσων το απολαμβάνουν.

Η ιεροτελεστία στην παραγωγή του Ούζου Ματαρέλλη διαδραματίζει επίσης το δικό της ρόλο στο μοναδικό άρωμα και την εξαίσια γεύση του: Η διαδικασία παραγωγής τουγίνεται με το χέρι και διαρκεί έξι ολόκληρους μήνες. Η ανώτερη ποιότητα του προϊόντος είναι αποτέλεσμα και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του, που αντανακλάται σε όλα τα στάδια: Έπειτα από τη συγκομιδή, κάθε σακί με γλυκάνισο αφήνεται να βυθιστεί στη θάλασσα για να αλατιστεί με φυσικό τρόπο, με αποτέλεσμα το αλάτι που προστίθεται στο τελικό προϊόν να είναι σημαντικά λιγότερο. Αλλά και η διαδικασία της απόσταξης είναι ένα τελετουργικό που γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ακολουθούσαν και οι γονείς του Χαράλαμπου Ματαρέλλη, οι οποίοι του δίδαξαν την τέχνη της ουζοποιίας. Κάθε μία από τις δύο αποστάξεις διαρκεί έντεκα ολόκληρες ώρες, καθώς οι χάλκινοι άμβυκες τοποθετούνται πάνω σε ήπια φωτιά από ξύλα ελιάς, τα οποία εξασφαλίζουν πιο αργή απόσταξη και πιο «απαλό» αποτέλεσμα.  Ένα προϊόν που αξίζει να δοκιμάσετε!

μαμα πειναω youtube.com