ΑρχικήΆρθραΠαστουρμάς από το Α ως το Ω

Παστουρμάς από το Α ως το Ω

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Με έντονο άρωμα και δυνατή γεύση, ο παστουρμάς είναι ένα αλλαντικό που λατρεύουν όσοι αγαπούν τις παραδοσιακές και μερακλίδικες γεύσεις. Ο παστουρμάς έχει αρχαιοελληνική και βυζαντινή καταγωγή, αφού η λέξη αλλά και η τεχνική κατασκευής του προέρχονται από τα παστά που παρασκευάζονταν με αλάτι και καρυκεύματα.  Στα παράλια της  Μικράς Ασίας έφτιαχναν ένα είδος παστού κρέατος που τον ονόμαζαν απόχτι. Στον Πόντο, έφτιαχναν τον παστουρμά το φθινόπωρο ώστε να έχουν προμήθειες για όλο τον χρόνο. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο παστουρμάς ή pastirma όπως τον ονομάζουν ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, αφού οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων τον έπαιρναν μαζί τους. Αποξήραιναν κομμάτια κρέατος αφού τα πάστωναν με αλάτι ή τα άφηναν να στεγνώσουν στον αέρα και στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε ειδικές θήκες στις σέλες των αλόγων τους μεταφέροντας τον παστουρμά μαζί τους. Στην Ελλάδα ο παστουρμάς ήρθε με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1922.

Παράγεται από κρέας βοδινό, αρνίσιο,  χοιρινό ή από κρέας κατσίκας ή καμήλας. Για την παρασκευή του, μια διαδικασία  χρονοβόρα και δύσκολη, αρχικά επιλέγονται κομμάτια κρέατος με αρκετό ψαχνό. Αφού αφαιρεθούν όλα τα κόκκαλα, τα κομμάτια κρέατος κόβονται σε λωρίδες και σκεπάζονται με χοντρό αλάτι. Μόλις το κρέας αφυδατωθεί, το αφήνουν να ξεραθεί για 20 μέρες. Έπειτα, ακολουθεί η διαδικασία του αλείμματος με μια πάστα που περιέχει τσιμένι, κύμινο, σκόρδο, πάπρικα και άλλα μπαχαρικά που δίνει στον παστουρμά το χαρακτηριστικό του άρωμα. Πριν καταναλωθεί, ο παστουρμάς αφήνεται κρεμασμένος για ακόμα 20 ημέρες στον αέρα.

Ο πλέον δυσεύρετος παστουρμάς φτιάχνεται από κρέας καμήλας, όπως τον έφτιαχναν παλιά στην Αίγυπτο, όμως το κατεξοχήν κρέας που χρησιμοποείται για την παρασκευή του παστουρμά είναι το μοσχαρίσιο. Το τσιμένι άρχισε να χρησιμοποιείται στην επικάλυψη τον 19ο αιώνα.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτα σε 10 λεπτά με κρέας και λαχανικά

Μια πεντανόστιμη πίτα με κρέας και λαχανικά από τον Τάσο Αντωνίου. Συνταγή για πίτα με ό,τι υλικό έχει περισσέψει από τις γιορτές, ζουμερή γέμιση και το πιο τραγανό φύλλο.

Σαλάτα ταϊλανδέζικη με σάλτσα σατάυ και μανιτάρια

Υγιεινή πεντανόστιμη σαλάτα με έθνικ διάθεση. Αυτή η ταϊλανδέζικη σαλάτα με σάλτσα σατάυ και πολύχρωμα λαχανικά τα έχει όλα, είναι σούπερ θρεπτική και απόλυτα γευστική.

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Ένα ονειρεμένο λαδερό φαγητό με βάση τη μελιτζάνα. Ο συνδυασμός κιμά, τυριών και μπεσαμέλ κάνει τα παπουτσάκια ακαταμάχητα!

Περισσότερα άρθρα

Αρωματικό βούτυρο, το υλικό που απογειώνει τα γιορτινά πιάτα

Αρωματικό βούτυρο με φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και αρωματικά. Φτιάξτε τώρα το πιο αρωματικό βούτυρο που θα απογειώσει το γιορτινό τραπέζι!

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό;

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φτιάξετε υπέροχες συνταγές με το κατάλληλο ρύζι!

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα; Δείτε εδώ τα μυστικά για άψογες μαρμελάδες, όλο τον χρόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ