Πατάτες από την γλάστρα σας

Πατάτες από την γλάστρα σας

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πατάτα (solanum tuberosum) κατάγεται από την Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη ήρθε στα μέσα του 17ου αιώνα και έμελλε να γίνει βασιλικό είδος διατροφής. Στην Ελλάδα διαδόθηκε από τον Καποδίστρια το 1830.Την πατάτα την συναντάμε σε διάφορα σχήματα άλλοτε στρογγυλή ή μακρόστενη, ανάλογα με την σάρκα της έχουμε λευκή ή κίτρινη. Επίσης διακρίνεται ανάλογα με το χρώμα της φλούδας της και την περίοδο ωρίμανσης, σε πρώιμη, μεσοπρώιμη και όψιμη. Οι ποικιλίες της είναι πολλές, όπως η πατάτα Kennebec όπου είναι κατάλληλη για διάφορα ειδη κατανάλωσης (πουρέ, νιόκι), η Primura, η Spunta, και η Majestic.Η εποχή σποράς είναι από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, έτσι αν έχετε φυλάξει μέσα στο σπίτι πατάτες από τον χειμώνα θα έχετε προσέξει ότι πετάνε μάτια, κάθε μάτι μπορει να γίνει ένα αυτόνομο φυτό! 


Ξεκινάμε την καλλιέργεια μας κόβοντας τις πατάτες σε δυο-τρία μεγάλα κομμάτια, διατηρώντας σε κάθε κομμάτι τουλάχιστον τρεις οφθαλμούς, δηλαδή μάτια του φυτού. Το βασικό κριτήριο είναι η τομή να έχει γίνει 6-7 ημέρες πριν από την φύτευση, ώστε να δοθεί στο τραύμα χρόνος επούλωσης. 

Το στάδιο που πρέπει οι κόνδυλοι να φυτευτούν είναι όταν οι οφθαλμοί τους εχουν ¨ξυπνήσει¨ και τα φύτρα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Μετά από αυτό το στάδιο προχωράμε με την προετοιμασία της γλάστρας μας. Αρχικά στρώνουμε στη βάση της γλάστρας 1 δάκτυλο χαλίκι και ρίχνουμε από πάνω 15 cm χώμα. Για μια γλάστρα διαμέτρου 32cm και ύψους 30cm θα χρειαστούμε περίπου 9 κόνδυλους τους οποίους τοποθετούμε στην γλάστρα με τα μάτια προς τα πάνω και τους σκεπάζουμε με 7cm χώμα. 

Καθώς θα βγαίνουν τα βλαστάρια εσείς θα πρέπει να προσθέτετε και άλλο χώμα ώσπου να φτάσει 3 εκ. από το χείλος της γλάστρας.

Ποτίζετε τακτικά αλλά και προσεκτικά. Η έλλειψη υγρασίας περιορίζει την ανάπτυξη των κονδύλων, αντίθετα η υπερβολική υγρασία οδηγεί στο σάπισμα τους. Οι πατάτες σας θα είναι έτοιμες για συγκομιδή από 80-120 ήμερες μετά την φύτευση.H κατάλληλη στιγμή είναι όταν τα καταπράσινα φύλλα τους αρχίζουν να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται, τότε σταματήστε το πότισμα και λίγες μέρες μετά αδειάστε τη γλάστρα σ΄ένα κομμάτι νάιλον και απολαύστε την σοδειά σας.

Οι πατατούλες σας μπορούν να καταναλωθούν και με την φλούδα τους όπως και να τις μαγειρέψετε και να αποτελέσουν ένα ποιοτικό, εξαιρετικό πιάτο!

Καλή επιτυχία!

 

Άννα Αμπατζή

Γεωπόνος

Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787 

e-mail: [email protected]