Ρυζόγαλο

Ρυζόγαλο
Advertisement

Ρυζόγαλο. Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων, που μοσχοβολάει φρέσκο γάλα, αρωματική βανίλια και κανέλα.

Το μυστικό της επιτυχίας για το ρυζόγαλο δεν είναι τα υλικά που είναι και θα είναι πάντα τα ίδια βασικά συστατικά (γάλα, ρύζι και ζάχαρη) αλλά ο τρόπος και ο χρόνος βρασμού. Όταν το γάλα πάρει βράση, η φωτιά χαμηλώνει, η κατσαρόλα σκεπάζεται και το ρυζόγαλο σιγοβράζει για περίπου 20-25 λεπτά.

Προσοχή! Ο κοχλασμός καταστρέφει τη συνταγή. Εάν το ρυζόγαλό σας κοχλάζει χαμηλώστε ακόμη περισσότερο τη φωτιά. Το ρυζόγαλό σας είναι έτοιμο να μπει στο μπολ όταν το ρύζι είναι μαλακό και το μείγμα χυλωμένο.

Η πρόκληση της συνταγής είναι να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και να μαλακώσει το ρύζι, αλλά όχι να λιώσει. Πρέπει να υπάρχει μια υποψία από τη γεύση του γάλακτος, χωρίς να επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά, και να αναδυθούν τα αρώματα της βανίλιας ή του λεμονιού. Το πιο σημαντικό είναι να χυλώσει αλλά να μην κολλήσει το ρυζόγαλο στην κατσαρόλα.

Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!

5 from 1 vote
Ρυζόγαλο
Ρυζόγαλο
Προετοιμασία
5 λεπτά
Εκτέλεση
40 λεπτά
Συν. Χρόνος
45 λεπτά
 
Ρυζόγαλο, το πιο εύκολο και γρήγορο μαμαδίστικο γλυκό. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!
Κατηγορία: Γλυκά
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξι κλειδί: Ρυζόγαλο
Μερίδες: 8
Θερμίδες: 295 θερμίδες
Υλικά
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 90 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο για ριζότο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 φυσική βανίλια σχίζουμε τη μία πλευρά της βανίλιας με τη μύτη του μαχαιριού κατά μήκος και στη μέση
  • κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε το γάλα, το ρύζι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. 

  2. Όταν το γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά. Ανακατεύουμε ζωντανά με μια κουτάλα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή ώστε το ρυζόγαλο να αχνίζει και να μην κοχλάζει. 

  3. Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το μείγμα έχει χυλώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη βανίλια και με κουτάλα γεμίζουμε ατομικά μπολ. 

  4. Αφήνουμε το ρυζόγαλο στα μπολάκια να κρυώσει και τα βάζουμε στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Διαβάστε ακόμα: συνταγή για κουλουράκια με ταχίνι και κανέλα!

Advertisement
1 Σχόλιο
  1. ωραια συνταγη . εγω βαζω και γαλα αμυγδαλου και γινεται πολυ καλη επισης για αλλαγη

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.