Σέλερι και Σελινόριζα: Λαχανικά της εποχής

Σέλερι και Σελινόριζα: Λαχανικά της εποχής

Χειμωνιάτικα λαχανικά, το σέλερι κι η σελινόριζα δεν προσφέρουν μόνο μια ιδιαίτερη αρωματική γεύση στα φαγητά, αλλά είναι και δύο εξαιρετικές πρώτες ύλες που όταν χρησιμοποιηθούν ως κύριο συστατικό στα διάφορα πιάτα αναδεικνύουν την γεύση τους.

 Το σέλερι ή αλλιώς το αμερικάνικο σέλινο, αφού προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο, με τα μεγάλα σαρκώδη κοτσάνια αποτελεί ένα λαχανικό επιλεκτικά καλλιεργημένο από τους Ευρωπαίους κι η πρώτη αναφορά για τη χρήση του ανιχνεύτηκε σε γαλλικό κείμενο του 1623 όπου και σημειώνεται η χρήση του σε σαλάτες. Το σέλερι θεωρείται λαχανικό με φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6,C και K, σε ριβοφλαβίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο κι ασβέστιο, ενώ θεωρείται και καλή πηγή φυτικών ινών. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη πως χρησιμοποιείται σε κινέζικες εναλλακτικές θεραπείες. Το σέλερι προσφέρει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού, αφού, ύστερα από μελέτες, αποδεικνύεται ότι έχει διουρητικές κι αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονωδών παθήσεων του εγκεφάλου, ενισχύει τον σχηματισμό ισχυρών οστών και περιέχει ανόργανα άλατα που συμβάλλουν στην καταπολέμιση της αϋπνίας. Βέβαια, η χρήση του σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες ή και σε κοκτέιλ, μόνο και μόνο για να προσδώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα, μειώνει αρκετά τη γευστική και μαγειρική του αξία. Το σέλερι, ως κύριο συστατικό, μπορεί να μαγειρευτεί με χοιρινό κρέας ή χοιρινό κιμά, αναδεικνύοντας τη γεύση του. 

Η σελινόριζα, που μοιάζει με υπερμεγέθης πατάτα, αναφέρεται σε διάφορα συγγράματα του 16ου αιώνα σαν κύριο συστατικό της διατροφής των Αράβων. Η γεύση της είναι ξεχωριστή και το γεγονός ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες την καθιστά αγαπημένο συστατικό στις δίαιτες. Έχει, όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι κι οφελεί και τους πάσχοντες από διαβήτη γιατί τονώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.   Συνήθως την χρησιμοποιούμε, αντικαθιστώντας το σέλινο, για την ξεχωριστή ήπια και γλυκιά γεύση που προσδίδει, σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε σούπες και σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας και κυρίως με χοιρινό. Στη Γαλλία είναι ονομαστή η celeri remoulade, μια σαλάτα που περιέχει σελινόριζα τριμμένη, αγγουράκια τουρσί, μαγιονέζα, κάππαρη και ξυσμένο πράσινο μήλο και συνοδεύει βραστά κρεατικά. Μια εξαιρετική πρόταση για πιάτο με σελινόριζα είναι να συνδυαστεί με πατάτες ογκρατέν ή για συνοδευτικό ο πουρές σελινόριζας είναι μια ιδιαίτερη πρόταση. 

Μαρία Αϊβαλιώτη