ΑρχικήΆρθραΕσύ τρως σόργο;

Από την Μαίρη Βλάχου,

Μετά την κινόα, η υπερτροφή που μας χαρίζει απλόχερα η μητέρα Φύση και αναμένεται να γίνει μεγάλο food trend είναι το σόργο. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ποικιλίες, με συχνότερο τελικό προορισμό είτε τα ζώα ως κτηνοτροφή, είτε τον άνθρωπο. Πολλοί το αποκαλούν το φυτό “καμήλα”, καθώς έχει πολύ μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και σε κλίματα με ελάχιστη υγρασία, αποδίδοντας μεγάλες ποσότητες σε καρπό. Θεωρείται ότι το σόργο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία ή το Σάχελ, στην Αφρική, πριν από 5.000 χρόνια. Πιθανότατα το δουλεμπόριο ήταν η αιτία το σόργο να ταξιδέψει στη Μεσόγειο, την Ινδία και την Κίνα. Στην Αμερική, στον λεγόμενο Νέο Κόσμο, οι δούλοι από τη Δυτική Αφρική έφεραν μαζί τους τον καρπό αυτό από τη μαμά πατρίδα, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως η τροφή των δούλων.

Ένας κυρίαρχος παίκτης στο αρχαίο ανταλλακτικό εμπόριο στην Άπω Ανατολή, το σόργο σήμερα θεωρείται η νέα must υπερτροφή. Η ευκολία της καλλιέργειάς του και η μεγάλη θρεπτική του αξία (πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελεύθερο γλουτένης) είναι σημαντικός λόγος να το εισάγουν στη διατροφή τους οι καλομαθημένοι Δυτικοί.

Ο καρπός του σόργου αλέθεται σε αλεύρι κατάλληλο για ψωμί, κέικ και χυλούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo αλεύρι από σόργο είναι ελεύθερο γλουτένης, κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης, το σόργο καλλιεργείται και για την παραγωγή λαδιού (το οποίο είναι παρόμοιο με το αραβοσιτέλαιο), αμύλου, αλκοολούχων ποτών σε μικρή ποσότητα και για την παρασκευή σιροπιού. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών σόργου βρίσκονται στη Θράκη.

Πώς τρώγεται, όμως, το σόργο; Συνδυάστε το με ρύζι, προσθέστε το στη σαλάτα σας, αλλά και στο γιαούρτι σας μαζί με μέλι και φρούτα. Μη διστάσετε να του δώσετε επιπλέον άρωμα πασπαλίζοντάς το με μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή κανέλα σε σκόνη. Μια ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξετε ποπ κορν αντικαθιστώντας το καλαμπόκι με σόργο. Το βούτυρο του δίνει μια πλούσια γεύση που δημιουργεί μικρές εκρήξεις ευτυχίας στον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το και πείτε μας τη γνώμη σας!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κρέμα λεμονιού (lemon curd)

Συνταγή για απίθανη κρέμα λεμονιού. Χρησιμοποιήστε τη για να γαρνίρετε γλυκά, να επικαλύψετε το ψωμί ή απολαύστε τη σκέτη!

Ζελέ φρούτων

Συνταγή για ελαφρύ ζελέ φρούτων!

Μαραθοτυρόπιτα με ούζο

Συνταγή για μερακλίδικη μαραθοτυρόπιτα!

Περισσότερα άρθρα

9+1 συνταγές για παγωτό που θα λατρέψεις

 Σπιτικό παγωτό σε αγαπημένες γεύσεις και δοκιμασμένες συνταγές, με ελάχιστα υλικά και χωρίς παγωτομηχανή!

6 εναλλακτικές για την πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ

Σας παρουσιάζουμε 6 έξυπνες, οικονομικές και χρηστικές εναλλακτικές για την πλαστική σακούλα και τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ.

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ