ΑρχικήΆρθραΦινόκιο: τι είναι και πώς τρώγεται

Φινόκιο: τι είναι και πώς τρώγεται

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ο μάραθος ή αλλιώς φινόκιο είναι ένα αρωματικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες και με πλούσιο άρωμα. Στην αρχαιότητα, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κίνα και η Ινδία χρησιμοποιούσαν τον μάραθο στη μαγειρική, αλλά και ως φάρμακο. Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν τον μάραθο ως δώρο στους θεούς, ενώ η μυθολογία αναφέρει ότι αφού ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς, την έκρυψε μέσα σε ένα ξερό κοτσάνι μάραθου και την έδωσε στους ανθρώπους. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οδήγησαν κατά τον Μεσαίωνα τον Καρλομάγνο να διατάξει τους αυλικούς του να καλλιεργούν μάραθο στους αυτοκρατορικούς κήπους, ενώ αποτελεί ένα από τα εννιά ιερά βότανα των Αγγλοσαξόνων.

Ο μάραθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προφυλάσσει από τη γρίπη, μαλακώνει τον βήχα, επιτυχανύνει την πέψη λιπαρών τροφών, έχει μυοχαλαρωτική δράση, ενώ μασώντας λίγους σπόρους μάραθου μπορούμε να απομακρύνουμε την κακοσμία του στόματος. Στη μαγειρική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα και τον βλαστό του μάραθου στις πράσινες σαλάτες ή σε σαλάτες με όσπρια σε διάφορες σούπες, σε πίτες, στα κοκκινιστά κρεατικά της κατσαρόλας, στις κοκκινιστές σουπιές και τα κρεατικά φούρνου όπως στο κατσικάκι ή το κουνέλι. Στην κρητική κουζίνα, χρησιμοποιούν πολύ τον μάραθο, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές του νησιού, για να φτιάξουν τις λεγόμενες μαραθοτηγανίτες ή μαραθόπιτες  και σαλιγκάρια με πατάτες στην κατσαρόλα. Ο μάραθος μπορεί να προστεθεί και στη γέμιση για καλαμαράκια γεμιστά και στα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Τον σπόρο του μάραθου τον προσθέτουμε σε διάφορα ψωμιά, σε κουλούρια και μπισκότα, όταν φτιάχνουμε τουρσί αλλά μπορούμε ακόμα να τον χρησιμοποιήσουμε κι ως μπαχαρικό σε κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ταρτάκια με σύκα και μέλι

Συνταγή για πανεύκολα ταρτάκια με σύκα, ροκφόρ και μέλι!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Μακαρόνια φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο

Λαχταριστά ζυμαρικά φούρνου με λουκάνικο, σάλτσα ντομάτας και μπέικον από τον Τάσο Αντωνίου. Μια καταπληκτική συνταγή για όλη την οικογένεια, αλλά και μία γρήγορη λύση για συνοδευτικό σε τραπέζι.

Περισσότερα άρθρα

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Δες ποια είναι τα μυστικά για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.

7 λόγοι να φας σταφύλια αυτόν τον Σεπτέμβρη

Τα σταφύλια του Σεπτεμβρίου είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και την υγεία μας!

Πώς καθαρίζουμε σωστά το αντικολλητικό τηγάνι

Πώς καθαρίζουμε σωστά το αντικολλητικό τηγάνι ώστε να το διατηρήσουμε σαν καινούργιο για καιρό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ