ΑρχικήΆρθραΦινόκιο: τι είναι και πώς τρώγεται

Φινόκιο: τι είναι και πώς τρώγεται

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ο μάραθος ή αλλιώς φινόκιο είναι ένα αρωματικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες και με πλούσιο άρωμα. Στην αρχαιότητα, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κίνα και η Ινδία χρησιμοποιούσαν τον μάραθο στη μαγειρική, αλλά και ως φάρμακο. Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν τον μάραθο ως δώρο στους θεούς, ενώ η μυθολογία αναφέρει ότι αφού ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς, την έκρυψε μέσα σε ένα ξερό κοτσάνι μάραθου και την έδωσε στους ανθρώπους. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οδήγησαν κατά τον Μεσαίωνα τον Καρλομάγνο να διατάξει τους αυλικούς του να καλλιεργούν μάραθο στους αυτοκρατορικούς κήπους, ενώ αποτελεί ένα από τα εννιά ιερά βότανα των Αγγλοσαξόνων.

Ο μάραθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προφυλάσσει από τη γρίπη, μαλακώνει τον βήχα, επιτυχανύνει την πέψη λιπαρών τροφών, έχει μυοχαλαρωτική δράση, ενώ μασώντας λίγους σπόρους μάραθου μπορούμε να απομακρύνουμε την κακοσμία του στόματος. Στη μαγειρική μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα και τον βλαστό του μάραθου στις πράσινες σαλάτες ή σε σαλάτες με όσπρια σε διάφορες σούπες, σε πίτες, στα κοκκινιστά κρεατικά της κατσαρόλας, στις κοκκινιστές σουπιές και τα κρεατικά φούρνου όπως στο κατσικάκι ή το κουνέλι. Στην κρητική κουζίνα, χρησιμοποιούν πολύ τον μάραθο, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές του νησιού, για να φτιάξουν τις λεγόμενες μαραθοτηγανίτες ή μαραθόπιτες  και σαλιγκάρια με πατάτες στην κατσαρόλα. Ο μάραθος μπορεί να προστεθεί και στη γέμιση για καλαμαράκια γεμιστά και στα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Τον σπόρο του μάραθου τον προσθέτουμε σε διάφορα ψωμιά, σε κουλούρια και μπισκότα, όταν φτιάχνουμε τουρσί αλλά μπορούμε ακόμα να τον χρησιμοποιήσουμε κι ως μπαχαρικό σε κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο βασιλικού

Ένα ελαφρύ πιάτο που συνδυάζει γεύσεις, αρώματα και υφές! Εύκολη, γρήγορη, απλή και νόστιμη συνταγή για μακαρονάδα.

Πίτσα με γρήγορη ζύμη

Φτιάξε νόστιμη πίτσα στη στιγμή με αυτή την πανεύκολη συνταγή και με υλικά που πάντα έχεις στην κουζίνα!

Μπακλαβάς του Τάσου, εύκολος & αρωματικός

Μπακλαβάς παραδοσιακός και τραγανός. Στην Ανατολή φτιάχνουν τον μπακλαβά με φιστίκι αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδι για τη γέμιση του γλυκού σας.

Περισσότερα άρθρα

5 μοναδικές συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη

Υπέροχες συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη! Γευστικά, εύκολα, θρεπτικά και με υγιεινά συστατικά, αυτά τα γλυκά χωρίς ζάχαρη θα τα λατρέψετε.

Το κόλπο για να συντηρείτε το τυρί για μήνες

Το μυστικό κόλπο για να συντηρείτε το τυρί για μήνες. Δείτε επίσης συνταγές για να αξιοποιήσετε το κατεψυγμένο τυρί.

7 ιδέες για υγιεινό & θρεπτικό πρωινό σε 10 λεπτά

Ετοίμασε πρωινό σε 10 λεπτά, γεμάτο ενέργεια και γεύση για όλα τα γούστα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ