Συνταγές με μούστο και πετιμέζι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ο τρύγος βρίσκεται στο ζενίθ, οι οινοπαραγωγοί βάζουν τα δυνατά τους για να μας προσφέρουν το καλύτερο κρασί κι εμείς εκμεταλλευόμαστε τον Σεπτέμβριο για να πάρουμε μούστο και πετιμέζι και να φτιάξουμε γλυκά που μοσχοβολούν παράδοση. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μούστο και πετιμέζι, εύκολα και απλά; Μάθετε όλα όσα χρειάζετε για τον μούστο, το πετιμέζι και βρείτε δύο υπέροχες συνταγές για μουστοκούλουρα και μουσταλευριά.

 

Τι είναι ο μούστος και το πετιμέζι

Ο μούστος είναι το χυμός που προέρχεται από το πάτημα των σταφυλιών. Χωρίς τον μούστο δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε το κρασί και φυσικά ούτε να φτιάξουμε μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα, δυο εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά που οφείλουν το όνομα και το άρωμά τους στον μούστο. 

Το πετιμέζι είναι εκείνο το παχύρευστο υγρό σαν σιρόπι που παράγεται όταν βράσει για πολύ ώρα ο μούστος. Το πετιμέζι φτιάχνεται αποκλειστικά από φρέσκο μούστο, δηλαδή με τον φρεσκοστυμμένο χυμό σταφυλιών που δεν έχει αρχίσει ακόμα να ζυμώνεται.

Βρείτε τη συνταγή για μούστο στην επόμενη σελίδα!

 

Πώς φτιάχνουμε μούστο

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Για να φτιάξουμε 2 κιλά μούστο θα πρέπει να αγοράσουμε 3 κιλά σταφύλια  όποιας ποικιλίας θέλουμε. Διαλέγουμε ώριμα και γερά σταφύλια τα οποία πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να στεγνώσουν.  Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και τοποθετούμε μέσα μια ψιλή σήτα. Ρίχνουμε  πάνω στη σήτα τα σταφύλια και αρχίζουμε  να πιέζουμε με τα χέρια μας τις ρώγες των σταφυλιών τόσο πολύ ώστε στο τέλος να τις συνθλίψουμε και να βγάλουν όλο τον χυμό τους, που είναι και ο μούστος.  Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα σταφύλια στο μπλέντερ κι ύστερα να τα σουρώσουμε για να πάρουμε τον καθαρό χυμό χωρίς κουκούτσια και υπολείμματα φλούδας. Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε μουστοκούλουρα ή μουσταλευριά, χρησιμοποιούμε τον μούστο αμέσως ή με την κατάλληλη διαδικασία φτιάχνουμε το πετιμέζι.

Βρείτε τη συνταγή για πετιμέζι στην επόμενη σελίδα!

 

Πώς φτιάχνουμε πετιμέζι

Βάζουμε τον μούστο που μόλις έχουμε φτιάξει με την προηγούμενη διαδικασία να σιγοβράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Χρησιμοποιούμε τον μούστο αμέσως και όχι αργότερα ή την επόμενη μέρα.  Μόλις αρχίσει να βγαίνει αφρός, τον αφαιρούμε από την φωτιά. Αν αφρίσει πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός, το ξάφρισμα είναι απαραίτητο. Το πετιμέζι χρειάζεται περίπου 1 ώρα βράσιμο και θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο μόλις αποκτήσει ένα σχετικά έντονο σκούρο χρώμα και έχουν αρχίσει να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια. Δεν πρέπει να το παραβράσουμε γιατί θα πήξει – το πετιμέζι πρέπει να είναι μεν αρκετά πυκνό αλλά να παραμένει ρευστό για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε.  Μόλις  το πετιμέζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε το πετιμέζι σε γυάλινα, στεγνά και καθαρά  μπουκάλια και το διατηρούμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.

 

Μαγειρεύουμε με πετιμέζι

Το πετιμέζι με τη γλυκιά γεύστη του και την παχύρευστη υφή του είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ως σιρόπι σε τηγανίτες, κρέπες, βάφλες, γιαούρτι, ακόμα και σε παγωτό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες ή  να το προσθέσουμε σε διάφορες μαρινάδες  για κρέατα, πουλερικά,θαλασσινά και ψαρικά. Επιπλέον, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με το πετιμέζι σε γλυκά, σε μαρμελάδες ακόμα και σε ροφήματα.

Βρείτε τη συνταγή για μουσταλευριά στην επόμενη σελίδα!

 

Συνταγή για μουσταλευριά

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 2 ποτήρια μούστο
  • ½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Καρυδόψιχα (για το γαρνίρισμα)
  • Σουσάμι (για το γαρνίρισμα)
  • Κανέλα σε σκόνη (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και ελάχιστο μούστο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά το υλικά και να γίνει ένα λείο μείγμα.  Σε μια μεγάλη καταρόλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε τον υπόλοιπο  μούστο και ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μουσταλευριά για 20 λεπτά περίπου.  Μόλις η μουσταλευριά είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την μοιράζουμε ισόποσα σε μπολάκια. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με την καρυδόψιχα, το σουσάμι και την κανέλα.

Tip

Αντί για μούστο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι. Για 4 μερίδες θα χρειαστούμε ½ ποτήρι πετιμέζι, ½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 ποτήρια νερό και τα παραπάνω υλικά για το γαρνίρισμα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με το πετιμέζι και στη συνέχεια χωρίζουμε το μείγμα σε άλλα δυο μείγματα. Στο ένα μείγμα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το αλεύρι να διαλυθεί. Το άλλο μείγμα το βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας συνέχεια.  Μόλις η μουσταλευριά αρχίζει να πήζει χαμηλώνει τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε τη μουσταλευριά ισόποσα σε μπολάκια. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πριν την σερβίρουμε την γαρνίρουμε με την καρυδόψιχα, το σουσάμι και την κανέλα.

Βρείτε τη συνταγή για μουστοκούλουρα στην επόμενη σελίδα!

 

Συνταγή για μουστοκούλουρα

Υλικά (για 40 κομμάτια)

  • 1 ποτήρι μούστο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 βανίλιες σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν καλά και να σχηματίσουν ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και στη συνέχεια, πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε μεγάλα και στρογγυλά κουλούρια ή στο σχήμα της αρεσκείας μας. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 2 εκατοστών. Ψήνουμε για 20 λεπτά σκεπάζοντάς τα με αλουμινόχαρτο. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Tip

Για μαλακά μουστοκούλουρα, τα αφήνουμε να κρυώσουν μετά το ψήσισμο και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.