Θεατρική παράσταση Βασανίζομαι

Θεατρική παράσταση Βασανίζομαι

Ένα γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας ή μια κατάθεση ψυχής; Το θεατρικό έργο «Βασανίζομαι» του Αντώνη Τσιπιανίτη παρουσιάζει την ιστορία του Φωκίωνα, ενός ήρωα βυθισμένου στην απελπισία που έχοντας μάθει ότι του απομένουν μόλις λίγες ημέρες ζωής, κάνει τον απολογισμό της ζωής του και αφήνει το σημάδι του στην πόλη, που δεν είναι άλλο από το γκράφιτι που περιγράφει την απόγνωσή του. Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Περικλής Λιανός, μιλάει στο Μαμα Πειναω για τον ήρωα που υποδύεται αλλά και για τη γεύση της μαύρης κωμωδίας όπου πρωταγωνιστεί.


- Βλέπoυμε συχνά στους τοίχους της Αθήνας γραμμένη τη λέξη "βασανίζομαι". Tι σχέση ο τίτλος του έργου με το διάσημο αυτό γκράφιτι;

Είναι το γκράφιτι που ενέπνευσε τον συγγραφέα, Αντώνη Τσιπιανίτη, να γράψει το "Βασανίζομαι". Βλέποντάς το γραμμένο παντού στο κέντρο της Αθήνας το 2009, εμπνεύστηκε αυτό το εξαιρετικό έργο και αυτόν τον υπέροχο ρόλο.


- Γιατί ο ήρωας που υποδύεστε στην παράσταση "βασανίζεται"; 

Γιατί έκανε τις πιο λανθασμένες και ανόητες επιλογές στη ζωή του. Έδωσε τα πάντα για το τίποτα και εισέπραξε το τίποτα. Όταν λοιπόν κατάλαβε τί έκανε, κι όταν είδε το αληθινό πρόσωπο των δικών του, απελπισμένος και αηδιασμένος, άφησε τα πάντα πίσω του και αποφάσισε να ζήσει με τον δικό του τρόπο.


- Η πλοκή του έργου έχει ως αφορμή τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ή περιγράφει μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε κάθε εποχή;

Σίγουρα ταιριάζει στη σημερινή εποχή, της απόλυτης κατάντιας, και δεν εννοώ μόνο την οικονομική. Μπορείς να δεις, όμως, τα ίδια πράγματα σε κάθε εποχή. Όταν δεν βλέπεις την ουσία, τις αξίες και την ομορφιά της ζωής και αναλώνεσαι πέφτοντας σε κάθε παγίδα του συστήματος, νομίζω ότι ζεις σε μια διαρκή κρίση και είσαι συνεχώς στην κατάσταση του ήρωα του έργου Φωκίωνα Λαχταρίδη, ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΑΙ.


- Θα λέγατε ότι αυτή η συνεχής αλλαγή που παρουσιάζεται στο έργο, μπορεί παράλληλα να μας δείξει ένα δρόμο για να βγούμε από την κρίση που ο καθένας βιώνει με τον τρόπο του σε διαφορετικά επίπεδα;

Αν εννοείτε την εναλλαγή του γέλιου με το δράμα, ίσως είναι αυτός είναι ένας τρόπος. Δηλαδή με το χιούμορ να αντέξουμε ό,τι θλιβερό μας συμβαίνει. Ο αυτοσαρκασμός πολλές φορές σώζει. Αν εννοείτε την κλιμάκωση των συναισθημάτων του ήρωα, πιστεύω ότι μόνο με τη λογική και τη σωστή διάγνωση της πραγματικότητας μπορούμε να βρούμε τη λύση.


- Τέλος, τι γεύση αφήνει η παράσταση στο τέλος; Γλυκιά, πικρή ή μια ανάμειξη συναισθημάτων;

Σε εμένα, πάντως, γλυκιά. Τα συναισθήματα των θεατών είναι ανάμεικτα. Αυτό που βλέπω και μου λένε και οι ίδιοι, είναι ότι λυτρώνονται με τον τρόπο που ο ήρωας αντιμετωπίζει τα βάσανά του. Εγώ νομίζω ότι κάτι γλυκόπικρο μένει στο τέλος. Όταν έρχεται απέναντί σου η αλήθεια, η πραγματικότητα, κάτι τέτοιο αφήνει.


Άννα Ευθυμίου

Φωτογραφία: Τάσος Αντωνίου, Twentyseven Creative Lab

Ευχαριστούμε το cafe - restaurant Nice'n'Easy για την ευγενική φιλοξενία του.


«Βασανίζομαι»

του Αντώνη Τσιπιανίτη

κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή   

Χώρος: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι

Ώρα έναρξης: 21.15

Γενική είσοδος: 10€ 

Τηλ. Επικοινωνίας – κρατήσεις: 210 3412689, 698 1982591