ΑρχικήΆρθραΤί τρώμε το Πάσχα

Κάθε Πάσχα, σε όλη την Ελλάδα, πρωταγωνιστές  είναι τα κόκκινα αυγά και το αρνί:  Από τη τη μια η εποχικότητα των αιγοπροβάτων (γιατί μέσα στην Άνοιξη  αναπαράγονται) και από την άλλη ο συμβολισμός του Αμνού που σήκωσε το βάρος των αμαρτιών μας.

Τα κόκκινα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη. Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι που αιτιολογούν το έθιμο των κόκκινων αυγών. Ο επικρατέστερος  θρύλος είναι πως, όταν μια χωρική άκουσε το μεγάλο νέο ότι αναστήθηκε ο Χριστός, δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Τα αυγά που κρατούσε κοκκίνισαν αμέσως! Από τότε τα αυγά του Πάσχα βάφονται κόκκινα.

Αρνάκι ή κατσικάκι;

Είναι θέμα γούστου! Η γεύση και το άρωμά τους διαφέρουν αφού το καθένα ζει και τρέφεται διαφορετικά.

Τα αρνάκια βόσκουν σε πολύ εύφορες περιοχές και κινούνται σε αργούς ρυθμούς. Ετσι, έχουν περισσότερο λίπος, ενώ η σχετικά μονότονη τροφή τους τούς προσδίδει μια πιο «βαριά» οσμή που άλλοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται.

Τα κατσικάκια αντίθετα τρέφονται με μεγαλύτερη ποικιλία αφού αγαπούν τα σκαρφαλώματα ακόμα και στα πιο κακοτράχαλα μέρη, εντοπίζοντας όμως τα απίθανα βότανα και χορτάρια της ελληνικής φύσης τα οποία δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά στο κρέας τους. Το κρέας τους είναι πιο σκληρό από των αρνιών γιατί είναι πιο κινητικά ζώα και έχουν λιγότερο λίπος.

Σε κάθε περίπτωση διαλέγετε αρνάκια ή κατσικάκια με ωραίο, ζωηρό, «καθαρό» ροζέ χρώμα στο ψαχνό και λευκόχρωμο λίπος. Αν ψήσετε στο φούρνο, διαλέξτε μπουτάκι, με το κόκαλο ή ξεκοκαλισμένο. Για ρολό, είναι προτιμότερη η σπάλα (δηλαδή «χεράκι») και στη συνέχεια το μπούτι. Μην ξεχάστε και τα παϊδάκια (κοτολέτες) που γίνονται εξαιρετικά, μαριναρισμένα, στο τηγάνι ή στο φούρνο, χωρισμένα ένα προς ένα. Για εντυπωσιακά τραπέζια μπορείτε να ζητήσετε ολόκληρο το καρέ, δηλαδή τα ενωμένα παϊδάκια που μοιάζουν με κορώνα. Η κορώνα αυτή ψήνεται ολόκληρη, γεμιστή.

Η συκωταριά

Δεν νοείται ελληνικό Πάσχα δίχως μεζέδες από συκωταριά: κοκορέτσι, σπληνάντερα, γαρδούμπες, μαγειρίτσα, συκωταριά στο τηγάνι και αναρίθμητες άλλες λιχουδιές είτε τοπικές είτε αγαπημένε απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα.

Η συκωταριά ετοιμάζεται με πολλούς τρόπους: στη σούβλα (κοκορέτσι), στο φούρνο (γαρδούμπα), στο τηγάνι, στην κατσαρόλα (μικρές γαρδούμπες κοκκινιστές ή λεμονάτες, μαγειρίτσα).

Βασικές συμβουλές αγοράς

1. Η συκωταριά προέρχεται κυρίως από αρνάκι, μπορεί όμως να είναι και κατσικίσια. Η αρνίσια είναι λίγο μεγαλύτερη και ζυγίζει περίπου 1 – 1½ κιλό. Λίγο μικρότερες είναι οι κατσικίσιες. Για τραπέζια με πάνω από 4 άτομα θα χρειαστείτε σίγουρα 2 – 3 συκωταριές.
2. Αποτελείται από μέρη που τρώγονται και από μη βρώσιμα μέρη. Αυτά που τρώγονται είναι: το συκώτι, τα δύο πνευμόνια (πλεμόνια), η καρδιά, τα νεφρά και τα γλυκάδια.
3. Το χρώμα της συκωταριάς πρέπει να είναι ζωηρό σκούρο κόκκινο, καθαρό, υγιές.
4. Καλό είναι να κάνετε από νωρίς την παραγγελία σας γιατί τελειώνουν ταχύτατα.

Το καθάρισμα της συκωταριάς

  • Πρώτα κόβω με ένα μαχαίρι τυχόν ίνες και μεμβράνες που περιβάλουν τα εντόσθια. Την πλένω καλά και την αφήνω να στραγγίξει. Στη συνέχεια την κόβω σε μικρότερα κομμάτια.
  • Για το κοκορέτσι την κόβω σε μεγαλούτσικα κομμάτια των 3 – 4 εκ. αλλά αν την ετοιμάσω για μαγειρίτσα ή για τηγανιά, την κόβω σε μικρά κομματάκια.
  • Δοκιμάστε να την μαρινάρετε: Κόψτε τη και βάλτε τη σε ένα μεγάλο μπολ με κάποιο ψιλοκομμένο μυρωδικό: ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα (ξερά και τριμμένα ή φρέσκα και ψιλοκομμένα), αλάτι, πιπέρι και λεμονοχυμό.

Βρείτε πασχαλινές συνταγές εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπιτική κέτσαπ

Πεντανόστιμη σπιτική κέτσαπ από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ με αγνά υλικά και συνοδεύστε τηγανητές πατάτες, κρεατικά και σάντουιτς με τη σπιτική σας κέτσαπ.

Ρύζι με λουκάνικο στο τηγάνι

Ρύζι με λουκάνικο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα υπέροχο και χορταστικό πιάτο με χυλωμένο ρύζι και λουκάνικο, ιδανικό για τον χειμώνα, που θα σερβίρετε σαν κυρίως ή ως ορεκτικό σε οικογενειακό τραπέζι.

Πατάτες φούρνου

Πατάτες φούρνου με μουστάρδα και μέλι από τον Τάσο Αντωνίου! μπριζόλες, μπιφτέκια, ψάρι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Περισσότερα άρθρα

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

Πώς κόβουμε τα μυρωδικά;

Μάθετε τον σωστό τρόπο να κόβετε μυρωδικά και βότανα, έτσι ώστε να παραμένουν φρέσκα και αρωματικά.

Πελτές ντομάτας: το λάθος που κάνεις όταν τον μαγειρεύεις

Πελτές ντομάτας και μαγειρική. Δείτε τι λάθος κάνετε όταν μαγειρεύετε τον πελτέ και πώς θα τον χρησιμοποιήσετε σωστά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ