Το Aleria συμμετέχει στην Athens Wine Week

Το Aleria συμμετέχει στην Athens Wine Week
μαμα πειναω youtube.com

Κάθε μέρα της Athens Wine Week στο εστιατόριo Aleria θα «τρέχει» από ένα διαφορετικό wine event σε συνδυασμό με special menus από τον Γκίκα Ξενάκη: κάθετες γευστικές δοκιμές, wine game, γνωριμία με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες αλλά και με τις διαφορετικές εκφράσεις που δίνει η ίδια ποικιλία σε διαφορετικές περιοχές του ελληνικού αμπελώνα - μια πολύ καλή προθέρμανση για το Οινόραμα που έρχεται!

Πρόγραμμα Γευστικών Δοκιμών

Δευτέρα 2 Μαρτίου - “Μια ποικιλία - Δύο περιοχές”

Μία ποικιλία, δύο διαφορετικές όψεις της! Αυτή τη βραδιά - την πρώτη από την Wine Week που θα τρέξει στο Aleria, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώς το κλίμα, η τεχνική της οινοποίησης,  το στυλ του οινοπαραγωγού, μπορούν να αναδείξουν διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ίδιας ποικιλίας. Δίπλα σε κάθε πιάτο από το ειδικά διαμορφωμένο μενού του Γκίκα Ξενάκη, θα δοκιμάσουμε 2 κρασιά που προέρχονται από την ίδια ποικιλία αλλά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Μία άτυπη… «αναμέτρηση» Βορρά και Νότου, με επιλεγμένες ετικέτες διαφορετικού στυλ, όπου νικητής βγαίνει το καλό Ελληνικό κρασί και, φυσικά, η απόλαυση των «πτήσεων»!

Degustation Menu

  • Μαλαγουζιά ’14 - Ρωξάνη Μάτσα | Τ.Ο Παλληνιώτικος
  • Μαλαγουζιά ’14 - Κτήμα Γεροβασιλείου | Τ.Ο Επανομής 
  • ‘Χορτόπιτα’ με άγρια χόρτα, κρέμα φέτας και τραγανό φύλλο

 

  • Ασύρτικο βαρέλι ’14 - Σιγάλα | Π.Ο.Π Σαντορίνη
  • Ήδυσμα Δρυός ’13 Ασύρτικο - Τέχνη Οίνου | Τ.Ο Δράμας
  • Καρμπονάρα με καπνιστό χέλι Άρτας και φρέσκια μαύρη τρούφα

 

  • Κοκκινόμυλος ‘12 - Τσέλεπος | Merlot | Τ.Ο Τεγέας
  • Chateau Julia Merlot ‘11 - Costa Lazaridis | Τ.Ο Ανδριανής
  • Χοιρινή τηγανιά με ψητά γογγύλια, πίκλες μανιταριών και chutney δαμάσκηνο 

 

  • Έκτη Έκδοση - Syrah ‘13 - Ρους Winery | T.O Κρήτης
  • Emphasis - Syrah ‘10 - Παυλίδης | Τ.Ο Δράμας
  • Μοσχαρίσιο διάφραγμα με κρέμα πατάτας αρωματισμένη με μανιτάρια cepes και σάλτσα από πιπέρι sarawak

 

  • Μοσχάτο Ρίου ‘08 - Παρπαρούσης | Ο.Π.Ε Μοσχάτο Ρίου Πατρών
  • Samos Grand Cru ’08 - ΕΟΣ Σάμου | Ο.Π.Ε Σάμου
  • Μιλφέιγ λευκής σοκολάτας με κρέμα λεμονιού και sorbet μανταρίνι

Τιμή: 48/άτομο

Τρίτη 3 Μαρτίου - Σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες

Αυτόχθονες ποικιλίες με μακραίωνη ιστορία που είχαν σχεδόν χαθεί στη λήθη, παίρνουν ζωή από το μεράκι των παραγωγών και, όχι απλά επιβιώνουν, αλλά βγαίνουν δυνατά στο οινικό προσκήνιο με αξιώσεις- δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που μιλούν για προδιαγραφές-διαβατήριο για διεθνή καριέρα! Κάποια από αυτά τα διαμαντάκια του Ελληνικού αμπελώνα θα δοκιμάσουμε αυτή τη βραδιά, ένα ταξίδι στις Κυκλάδες με το ιδιαίτερα αρωματικό Αηδάνι και το Μαυροτράγανο, την Κρήτη με το ντελικάτο Βιδιανό και την Στερεά Ελλάδα με το πληθωρικό Μούχταρο για να καταλήξουμε στην Μονεμβασιά και την θρυλική Malvazia, την Ωραία Κοιμωμένη που ξύπνησε μετά από πέντε αιώνες χάρη στην αγάπη και την επιμονή του Γιώργου Τσιμπίδη. 

Degustation Menu

  • Αηδάνι ’14 - Κτήμα Αργυρού | Π.Γ.Ε Κυκλάδες
  • Μαριναρισμένο μηλοκόπι με περγαμόντο ταρτάρ από ντολμαδάκι και κρέμα από αυγά αχινού

 

  • Δάφνιος ’13 - Δουλουφάκης | Τ.Ο Κρήτης | Βιδιανό 
  • Σαλάτα από σιτάρι και φακές, ψητό μαριναρισμένο κουνελάκι και βινεγκρέτ κάρι

 

  • Μαυροτράγανο ’08 - Καραμολέγκος | Επιτραπέζιος Οίνος
  • Γιουβετσάκι με καβουρμά ψητά παντζάρια και γλυκιά κρέμα σκόρδου

 

  • Μούχταρο ‘12 - Κτήμα Μουσσών | Π.Γ.Ε Θήβας
  • Κόκορας παστιτσάδα με ραβιόλια από φρέσκια μυζήθρα Κρήτης και ψητά κρεμμυδάκια

 

  • Μονεμβασία - Malvazia ’10 - Monemvasia Winery - Γ.Τσιμπίδης
  • Π.Ο.Π Μονεμβασιά, Malvazia | Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Ασπρούδες
  • Crème Brulee αρωματισμένη με τσάι του βουνού, cake φυστίκι Αιγίνης και σάλτσα μέλι

Τιμή: 48/άτομο

Τετάρτη 4 Μαρτίου - Wine Challenge Menu

Τι θα λέγατε για ένα… blind tasting να το πιεις στο ποτήρι; Το Wine Challenge Menu είναι η τέλεια ευκαιρία να απολαύσετε ένα special menu από τον Γκίκα Ξενάκη και ταυτόχρονα να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στο κρασί! Ένα μενού 5 πιάτων συνοδεύεται από 5 κρασιά (1 για κάθε πιάτο), τα οποία θα έρχονται στο τραπέζι σας χωρίς κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους. Εσείς δεν έχετε παρά να τα στροβιλίσετε στο ποτήρι σας, να τα μυρίσετε, να τα.. σκανάρετε στον ουρανίσκο σας και να απαντήσετε σωστά στην ερώτηση πολλαπλής επιλογής που συνοδεύει το κάθε ένα! Απαντήστε σωστά και τις 5 ερωτήσεις και… dinner is free! 

Τιμή: 48/άτομο

Πέμπτη 5 Μαρτίου - Κάθετη δοκιμή ‘Μέγας Οίνος’ και Wine Dinner με Domaine Skouras 

Μέγας Οίνος: δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για αυτό το πολυβραβευμένο αριστούργημα του Γιώργου Σκούρα, που άνοιξε νέους δρόμους στον χάρτη της ελληνικής οινικής πραγματικότητας. Ο «Μέγας Οίνος» βασίστηκε πάνω στην ιδέα του οινοποιού να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα blend ελληνικής και ξένης ποικιλίας, συγκεκριμένα Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon- έτσι, το 1986 που κυκλοφόρησε, θεωρείται πλέον ορόσημο στη νέα ιστορία του ελληνικού κρασιού. Ο Γιώργος Σκούρας θα είναι στο Aleria για να μας «ξεναγήσει» σε μια κάθετη δοκιμή στις μονές χρονιές του Μέγα Οίνου από το 2011 πίσω στο 1999. Ένα ταξίδι στο χρόνο, ο οποίος αγκαλιάζει με αγάπη αυτό το κρασί, καθώς το «παραλαμβάνει» μετά την επί δύο χρόνια παλαίωσή του στα καινούρια γαλλικά βαρέλια και το οδηγεί σε ένα μονοπάτι ωριμότητας, όπου τα αρώματα και το στόμα του εξελίσσονται συναρπαστικά.  Η κάθετη δοκιμή θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα ακολουθήσει wine dinner με κρασιά το Domaine Skouras.

Degustation Menu

  • Αρμύρα ‘13  | Τ.Ο Πελοποννήσου | Chardonnay 
  • Ψητά φρέσκα χτένια με κρέμα αγγούρι, ταμπουλέ από κουνουπίδι και βινεγκρέτ από παντζάρι και ιβίσκο

 

  • Viognier Eclectique ‘13 | Τ.Ο Πελοποννήσου
  • Μους κόκκινης κολοκύθας με ψητές γαρίδες, κολοκυθόσπορο με μπαχαρικά και άρωμα κάρι

 

  • Fleva ’13 | Τ.Ο Πελοποννήσου | Syrah
  • Τζιγεροσαρμάδες κοκκινιστοί με αφράτη κρέμα τραχανά και πεκορίνο Αμφιλοχίας

 

  • Μέγας Οίνος ’11 | Τ.Ο Πελοποννήσου | 80% Αγιωργίτικο, 20% Cabernet Sauvignon
  • Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με πουρέ καρότο, κανθαρέλες και σάλτσα από μπαχαρικά
  • Ganache Valhrona με πραλίνα κροκάν φουντουκιού, μαριναρισμένες φράουλες, σάλτσα από κόκκινα φρούτα και παγωτό λευκής σοκολάτας

Κάθετη δοκιμή: 50/άτομο (περιορισμένες θέσεις – group 16 ατόμων)

Degustation menu: 48/άτομο

Συνδυασμός κάθετης δοκιμής και menu: 80/άτομο

Παρασκευή 6 Μαρτίου: Κάθετη δοκιμή ‘Grand Reserve Boutari’ και Wine Dinner με Boutaris Οινοποιητική 

Αυτή είναι μία από τις σπάνιες φορές που το ιστορικό οινοποιείο παρουσιάζει την εξέλιξη στον χρόνο ενός εμβληματικού του κρασιού: του Grand Reserve από τη Νάουσσα. Αυθεντικό δείγμα ερυθρού παλαίωσης, το Grand Reserve Boutari από 100% Ξινόμαυρο, εκφράζει απόλυτα την τυπικότητα της ποικιλίας και της περιοχής καθώς και τις δυνατότητες εξέλιξης που διαθέτει το Ξινόμαυρο - ο Robert Parker μίλησε για ένα «δομημένο, πολύπλοκο και γήινο κρασί, πολύ κομψό στον ουρανίσκο, που αναπτύσσεται αργά αλλά όμορφα στο ποτήρι». Το Grand Reserve Νάουσσα ωριμάζει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης και δύο χρόνια σε φιάλες ενώ έχει δυνατότητα παλαίωσης 12-15 χρόνια. Αυτή την γοητεία που αναπτύσσει στην εξέλιξή του στο χρόνο, από την νευρώδη νιότη στην μεστή ωριμότητα, θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε στα ποτήρια μας, μέσα από την κάθετη γευσιγνωσία του. Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Βογιαντζή θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε της σοδειές του ’10, του ’08 του ’00 του ’97, του ’93 αλλά και του ’87! Η κάθετη δοκιμή θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα ακολουθήσει wine dinner με κρασιά από την Boutaris Οινοποιητική.

Degustation Menu

  • Καλλίστη ’13 | Π.Ο.Π Σαντορίνη | Ασύρτικο
  • Ταρτάρ μοσχαριού με τραγανό φύλλο αρωματισμένο με βολίτες, πίκλα από αυγό ορτυκιού και γραβιέρα

 

  • Καλλίστη Reserve ’12 | Π.Ο.Π Σαντορίνη | Ασύρτικο
  • Τηγανητό καλαμαράκι σαλάτα από αγγινάρες με σελινόριζα και ταραμοσαλάτα από αυγοτάραχο

 

  • Νάουσσα Μπουτάρη ’12 | Π.Ο.Π Νάουσσα | Ξινόμαυρο
  • Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες Τήνου, ψητά ντοματίνια, ελιές και κάππαρη

 

  • Grand Reserve ’08 Νάουσσα | Π.Ο.Π Νάουσσα | Ξινόμαυρο
  • Κατσικάκι με κρέμα φάβας, μαρμελάδα κρεμμύδι και κροκέτα από βολάκι Άνδρου

 

  • Μοσχάτο Σπίνας ’08 Boutari | Επιτραπέζιος Οίνος
  • Κρέμα cheesecake με γλυκό του κουταλιού τοματίνια, κρέμα λεμόνι και μπισκότο από κρίθινο παξιμάδι

Κάθετη δοκιμή: 50/άτομο (περιορισμένες θέσεις – group 16 ατόμων)

Degustation menu: 48/άτομο

Συνδυασμός κάθετης δοκιμής και menu: 80/άτομο

μαμα πειναω youtube.com