Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Από την Άννα Ευθυμίου,

Επιμέλεια διατροφικών στοιχείων: Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο - Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία - Παιδικό Διαβήτη 

Όπως κάθε Δευτέρα, έχουμε σχεδιάσει για εσένα το πλήρες εβδομαδιαίο μενού με  υπέροχες και χορταστικές συνταγές! Δίνουμε έμφαση σε θρεπτικές συνταγές με κοτόπουλο, ζυμαρικά, λαχανικά αλλά και ένα φανταστικό γλυκό για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου στο τέλος της εβδομάδας. Απόλαυσε τις συνταγές και καλά μαγειρέματα!

Δευτέρα

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Σε ποιον δεν αρέσει το κουλούρι Θεσσαλονίκης! Μαζί με μια μερίδα γαλακτοκομικού ή ένα χυμό μπορεί να γίνει το τέλειο πρωινό. Ένα κουλούρι περιέχει από 30-45 γρ. υδατάνθρακες, αρκετούς για το ξεκίνημα της ημέρας. Δες τη συνταγή για σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης με ένα κλικ εδώ. 

Τρίτη

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Πολύχρωμο, πολύ θρεπτικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους αλλά και τέλεια ιδέα για πάρτυ. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για συμπλήρωμα εκτός από μια ατομική πράσινη σαλάτα αν θέλουμε να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες. Μια λεπτομέρεια που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι η τορτίγια καλαμποκιού περιέχει λιγότερες θερμίδες από αυτή με σιτάρι. Δες τη συνταγή για φαχίτας με κοτόπουλο με ένα κλικ εδώ. 

Τετάρτη 

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Πίτσα χωρίς γλουτένη... κι όμως γίνεται και με μεγάλη επιτυχία! Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε σπόρους όπως το σιτάρι,  το κριθάρι, η σίκαλη αλλά και κρυμμένη σε δημητριακά και άλλα προιόντα συσκευασμένα καθώς χρησιμοποιείται σαν πυκνωτικό μέσο ή ενισχυτικό γεύσης! Πολλοί όμως άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια παθολογική ασθένεια που προκαλεί αδυναμία στη διάσπαση και απορρόφηση της πρωτεΐνη αυτής, με απότελεσμα κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές. Υπάρχουν όμως υλικά και συνταγές που εξυπηρετούν τα άτομα με κοιλιοκάκη με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!Δες τη συνταγή για πίτσα χωρίς γλουτένη με ένα κλικ εδώ. 

Πέμπτη

Το πιο απλό και ένα από τα βασικά γεύματα της εβδομάδας. Κοτόπουλο, άρα λευκή πρωτεΐνη και εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλεγμάτος Β και σεληνίου. Το περιεχόμενό του σε λιπαρά είναι μόλις 4 γρ. ανά 100 γρ. ενώ σε πρωτεΐνες 30 γρ. ανά 100 γρ. φαγητού. Αν είμαστε και προσεκτικοί στο μαγείρεμα, δηλαδή αποφύγουμε το ελαιόλαδο και το τηγάνισμα, τότε η μερίδα κοτόπουλο δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες! Δες τη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο στον φούρνο με μπύρα με ένα κλικ εδώ. 

Παρασκευή

Στην συνταγή αυτή αξίζει να αναφερθούμε στις δύο κουταλιές ταχίνι! Δεν συμβαίνει συχνά μια τροφή να συνδυάζει τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και βιταμινές του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (20% περιεκτικότητα), αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο ζωϊκών πρωτεινων σε περιόδους νηστείας ή και στη διατροφή των χορτοφάγων. Ταυτόχρονα περιέχει περίπου 50% καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα και πολυ-ακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Λόγω λοιπόν της σύστασης του το ταχίνι ενδείκνυται για όλους μας ανεξαιρέτως ηλικίας! Δες τη συνταγή για το αυθεντικό χούμους ή αλλιώς ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι και αραβική πίτα με ένα κλικ εδώ. 

Σάββατο

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Brunch και στο σπίτι! Αν είστε λάτρεις του αυγού σίγουρα το πιάτο αυτό θα σας αποζημιώσει και παράλληλα θα έχετε καταναλώσει σημαντική ποσότητα καθαρής πρωτεΐνης και βιταμίνης D. Ένα αυγό μέτριου μεγέθους (60 γρ.) περιέχει περίπου 90 θερμίδες, 7gr πρωτείνών και το ίδιο σε λίπος (7 γρ.) Άρα ένα αυγό στην μερίδα! Δες τη συνταγή για αυγά Μπένεντικτ και φτιάξε το τέλειο σπιτικό brunch! 

Κυριακή

Το μενού της εβδομάδας (22/2-28/2)

Η εβδομάδα κλείνει όπως πάντα γλυκά! Γνωρίζατε ότι η μπανάνα και η σοκολάτα ανήκουν στις τροφές εκείνες που προκαλούν βοηθούν την έκκριση της σεροτονίνης; Πρόκειται για μια ουσία που επηρεάζει θετικά τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία!  Δες τη συνταγή για σοκολατένιο μπανάνα κέικ με ένα κλικ εδώ.