Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Από την Άννα Ευθυμίου,

Επιμέλεια διατροφικών πληροφοριών: Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο - Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία - Παιδικό Διαβήτη 

Ακόμα μια Δευτέρα, ετοιμάσαμε για εσένα τις κατάλληλες συνταγές για όλη την εβδομάδα! Ένα εβδομαδιαίο μενού που τα έχει όλα: κοτόπουλο, όσπρια, λαχανικά και φανταστικό γλυκό σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις. Απόλαυσε τις συνταγές και καλά μαγειρέματα!

Δευτέρα

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Η εβδομάδα ξεκινάει δυναμικά με πολύ πρωτεΐνη και ασβέστιο, σχεδόν η συνταγή της επιτυχίας για γερά κόκκαλα! Πιο συγκεκριμένα, να πούμε δυο λόγια για τα τυριά μας. Η φέτα είναι μαλακό λευκό, τυρί που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Σαν μέσο όρο η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 22-26,2% και σε πρωτεΐνες 16,7%. Τα περίσσοτερα λιπαρά είναι κορεσμένα. Η μυζήθρα από την άλλη είναι λίγο πιο ελαφριά στα λιπαρά 12-16% και με πρωτεΐνη περίπου 12-16%. Δες τη συνταγή για παραδοσιακή τυρόπιτα Ρούμελης με ένα κλικ εδώ. 

Τρίτη

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Κάτι ξέρουν μάλλον οι Γάλλοι, γιατί το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί μαζί με μια πράσινη δροσερή σαλάτα ή σπανάκι στον ατμό να γίνει ένα πλήρες γέυμα. Προσοχή όταν διαλέγουμε τα τυριά και το ζαμπόν να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος! Δες τη συνταγή για γαλλικό τοστ με αυγό ή αλλιώς κροκ μαντάμ με ένα κλικ εδώ. 

Τετάρτη

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Αγαπημένες οι πατάτες! Ανήκουν στα αμυλούχα λαχανικά με περίπου 15 γρ. υδατάνθρακα ανά 70 γρ. ψητή ή βραστή μερίδα πατάτας. Πλούσιες σε φυτικές ίνες και χωρίς καθόλου λίπος! Επίσης βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή περιέκτικότητα σε Βιταμίνη C. Κανένα άλλο αμυλούχο συνοδευτικό στα γεύματα δεν έχει τόση βιταμίνη C. Δες τη συνταγή για μυρωδικές λεμονάτες πατάτες φούρνου με ένα κλικ εδώ. 

Πέμπτη

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Οι λιαστές ντομάτες είναι το αγαπημένο υλικό της διατροφολόγου μας!  Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και βιταμίνη C (αντιοξειδωτικά). Έχουν όμως και σίδηρο! Αξίζει να γνωρίζετε τη θεωρία πως για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής ντομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας. Δες τη συνταγή για το πιο ζουμερό γλυκόξινο κοτόπουλο με ένα κλικ εδώ. 

Παρασκευή

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Όσπρια προτείνουμε σίγουρα μια φορά την εβδομάδα! Οι γίγαντες είναι πολύ χαμηλοί σε θερμίδες και λιπαρά, έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Συνδυασμένες τώρα με το σπανάκι γίνονται πηγή σιδήρου, ασβεστίου και φυλλικού οξέος! Δες τη συνταγή για γίγαντες στον φούρνο με σπανάκι και μυρωδικά με ένα κλικ εδώ. 

Σάββατο

Το μενού της εβδομάδας (15/2-21/2)

Τέτοιες συνταγές είναι πολύ ωραίες ευκαιρίες για να “κρύψουμε” λαχανικά χωρίς να το καταλάβουν τα παιδιά ή και οι μεγάλοι που δε συμπαθούν τα ωμά λαχανικά! Μαζί με την ντομάτα και την πιπεριά σίγουρα ταιριάζουν πολύ και  μανιτάρια. Το πιάτο δεν χρειάζεται να συνοδευτεί από ψωμί, ούτε έξτρα πρωτεΐνη. Δες τη συνταγή για ριγκατόνι ογκρατέν με ένα κλικ εδώ. 

Κυριακή

Δεν έχουμε λόγια για το κέικ της μαμάς ή αλλιώς το κέικ των παιδικών μας χρόνων όπως λέει και o Τάσος Αντωνίου! Αυτο το μυρωδάτο, αφράτο κέικ μας αρέσει πολύ, προτείνουμε όμως να μην το τρώμε σε καθημερινή βάση όπως συνηθίζαμε όταν έιμασταν μικροί! Μια φέτα των 30-40 γρ. είναι αρκετή για κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα. Δες τη συνταγή για το πιο υπέροχο μαμαδίστικο κέικ πατώντας πατώντας Play ( ▶) στο παραπάνω βίντεο!