Το πρώτο μπλε κρασί είναι γεγονός

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τι κρασί προτιμάτε; Κόκκινο, λευκό ροζέ ή μήπως μπλε; Ναι, καλά διαβάζετε, πλέον υπάρχει κρασί χρώματος μπλε. Πίσω από αυτή την οινική εφεύρεση βρίσκονται έξι Ισπανοί οινοποιοί που λατρεύουν, όπως λένε, το κρασί αλλά και την πρωτοτυπία. Το νέο αυτό κρασί ονομάστηκε  Gïk και παράγεται από διάφορες ερυθρές και λευκές ποικιλίες σταφυλιών από τέσσερις περιοχές της Ισπανίας: La Rioja, Castilla-La Mancha, León and Zaragoza. 

Οι πολυμήχανοι οινοποιοί, που θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο δημιουργούς παρά οινοποιούς, επέλεξαν για το Gïk το μπλε χρώμα που συμβολίζει το απέραντο γαλάζιο των ωκεανών, την πρωτοτυπία και το άπειρο, ενώ παράλληλα είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την αλλαγή και τη συνεχή ροή των πραγμάτων.

Για να αποκτήσει το κρασί Gïk το μπλε χρώμα του, πρώτα αναμειγνύουν λευκά και κόκκινα σταφύλια και στη συνέχεια προσθέτουν δυο οργανικές χρωστικές ουσίες, το ίντιγκο και την ανθοκυανίνη, που λαμβάνονται με εκχύλιση από τη φλούδα των σταφυλιών. Το Gïk  δεν περιέχει ζάχαρη, ενώ η γεύση του είναι σχετικά γλυκιά και μπορεί να συνδυαστεί με καπνιστό σολομό, με σούσι, με μια καρμπονάρα ή και με τάκος. Για την παραγωγή  του μπλε κρασιού χρειάστηκαν δυο χρόνια, ενώ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, ειδικούς στην τεχνολογία τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.