Το χρυσάφι της KORRES... από την Κοζάνη

Το χρυσάφι της KORRES... από την Κοζάνη

Η ελληνική ζαφορά (saffron), όπως αλλιώς λέγεται, αποτελεί το μοναδικό στο κόσμο Κόκκινο Ελληνικό Σαφράν, είναι προϊόν αναγνωρισμένο ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στο κόσμο, λόγω της απαιτητικής,  χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού και ανήκει στη καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Εδώ και τριακόσια χρόνια καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Νομό Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας.

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του στομαχόπονου, των πεπτικών προβλημάτων αλλά και της ήπιας κατάθλιψης. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις φαρμακευτικές δυνατότητές του, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, τη θετική του επίδραση στη καταπολέμηση του άγχους. Εικάζεται, επίσης, ότι υπάρχουν ανεξερεύνητες ουσίες του κρόκου, οι οποίες αποτελούν σημαντικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και αναμένεται να αποδειχθούν στο μέλλον.

 

Χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης σε συνεργασία με την Κορρές - φυσικά προϊόντα, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά μία σειρά βιολογικών αφεψημάτων με κρόκο Κοζάνης και επιλεγμένα βότανα. Κάθε αφέψημα έχει μοναδικό χαρακτήρα που συνοδεύεται από τις ευεργετικές ιδιότητες του ανώτερου ποιοτικά κρόκου. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η δημιουργία της εταιρείας "Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης", η οποία ιδρύθηκε το 2007. Ο στόχος της είναι η προώθηση του ευεργετικού ελληνικού κρόκου αναπτύσσοντας προϊόντα βασισμένα στο μοναδικό αυτό συστατικό, καθώς και η στήριξη της κοινωνίας που ασχολείται με τη συλλογή μίας από τις καλύτερες ποιότητες βιολογικού κρόκου παγκοσμίως.