Μαγειρεύοντας με φθηνά αλλά ποιοτικά υλικά

Μαγειρεύοντας με φθηνά αλλά ποιοτικά υλικά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο χρειάζεται το μεράκι αυτού που το μαγειρεύει και κυρίως καλά υλικά. Για τους περισσότερους τα καλά υλικά είναι αυτομάτως και αρκετά ακριβά, όμως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία. Το Μαμα Πειναω σας παρουσιάζει υλικά ποιοτικά και οικονομικά που απογειώνουν τις συνταγές σας.

Μανιτάρια: Μια τροφή υγιεινή, με τόσα θρεπτικά στοιχεία που εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας στη διατροφή μας. Ψητά, τηγανητά με λεμόνι και μυρωδικά ή με σάλτσα ντομάτας με λουκάνικα και φέτα, σε πίτες, με ρύζι ή με μακαρόνια, σούπα, φρικασέ, γεμιστά, τα μανιτάρια μπορούν να μαγειρευτούν με άπειρους τρόπους, προσθέτοντας ποικιλία στο τραπέζι μας. Βρείτε υπέροχες, εύκολες και οικονομικές συνταγές με μανιτάρια με ένα κλικ εδώ. 

Όσπρια: Θρεπτικά, οικονομικά, με απίστευτη γεύση, τα όσπρια είναι υλικό που μεταμορφώνεται δίνοντας τα πιο νόστιμα πιάτα. Χειμωνιάτικη φασολάδα, όσπρια σαλάτα, γίγαντες στον φούρνο εμπλουτισμένοι με λουκάνικο ή με σπανάκι και διάφορα μυρωδικάφακές με ρύζι ή φακές με σολομό  είναι μερικές συνταγές που θα σας κάνουν να βάλετε τα όσπρια ξανά στο τραπέζι σας. Βρείτε όλες τις απίθανες συνταγές μας για πιάτα με όσπρια με ένα κλικ εδώ.

Τραχανάς: Παραδοσιακό ζυμαρικό που είχε μπει στο περιθώριο για αρκετό καιρό εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής του. Μαγειρεύεται γρήγορα, εύκολα και χωρίς πολλά υλικά, έτσι ο τραχανάς έγινε και πάλι ένα φαγητό που προτιμούν πολλοί. Τράχανα σούπα για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, πίτα με τραχανά, αλλά και τραχανά στο τηγάνι με ντομάτες και φέτα  είναι συνταγές που μπορείτε να μαγειρεύετε για να δώσετε μια ποικιλία στο τραπέζι χωρίς να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα.

Φτερούγες κοτόπουλου: Οι περισσότεροι αποφεύγουν να αγοράζουν φτερούγες κοτόπουλου επειδή έχουν ελάχιστο κρέας. Με το σωστό, όμως, μαγείρεμα, οι φτερούγες κοτόπουλου γίνονται πολύ γευστικές. Μπορείτε να τις πανάρετε και να τις τηγανίσετε, να τις ψήσετε στη σχάρα ή στο γκριλ,  να τις φτιάξετε στον φούρνο με γιουβέτσι, χυλοπίτες, πατάτες, λαχανικά ή ακόμα και στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας ή μπίρας.

Σπάλα (χοιρινή, αρνίσια ή μοσχαρίσια): Η σπάλα είναι ένα γευστικό και πολύ τρυφερό κομμάτι του κρέατος, ιδανικό για μαγειρευτά της κατσαρόλας και για κιμά γιατί έχει αρκετό κρέας και λιπάκι. Μπορείτε να αγοράσετε σπάλα είτε χωρίς είτε με κόκκαλα. Τα κόκκαλα μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο του μαγειρέματος, αλλά προσθέτουν γεύση και άρωμα στο φαγητό. Η αρνίσια σπάλα έχει αρκετό λίπος, οπότε καλύτερα να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να την καθαρίσει. Η χοιρινή σπάλα είναι ιδανική για ψητό φούρνου μιας και το κρέας της είναι ιδιαίτερα τρυφερό, έχει λίπος και δεν στεγνώνει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επίσης, με τη χοιρινή σπάλα μπορείτε να φτιάξετε ρολό και σουβλάκια. Με τα κόκκαλα της σπάλας μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικό ζωμό που θα τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορα άλλα πιάτα.

Κότσι αρνίσιο. Το κότσι είναι ίσως το φθηνότερο κομμάτι του αρνιού, αφού δεν έχει αρκετό κρέας. Είναι όμως ιδανικό για μια ολιγομελή οικογένεια ή για ένα τραπέζι στο οποίο θα σερβιριστεί άλλο ένα κυρίως πιάτο. Μελώνει απίστευτα και γίνεται αρκετά τρυφερό, ειδικά όταν ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες. Μαγειρέψτε το στον φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή στην κατσαρόλα και συνοδέψτε το με πατάτες, κριθαράκι,  πουρέ, χόρτα ή  διάφορα ψητά λαχανικά. Βρείτε τη συνταγή για ζουμερό αρνίσιο κότσι με γλυκιά σάλτσα κερασιών με ένα κλικ εδώ. 

Μοσχαρίσια ή βοδινή ουρά.  H ουρά περιέχει πολύ κολλαγόνο επειδή αποτελείται κυρίως από κόκκαλα, δίνοντας έτσι νοστιμότατες και πολύ μελωμένες σάλτσες. Απαιτεί πολύωρο μαγείρεμα και πάντα σε σιγανή φωτιά. Μπορούμε να την φτιάξουμε στον φούρνο με κριθαράκι ή στην κατσαρόλα με διάφορα λαχανικά ή χοντρά μακαρόνια. Για πιο μερακλίδικες συνταγές, φτιάξτε τη στιφάδο ή στη λαδόκολλα. Επιπλέον, η ουρά περιέχει άφθονο λίπος και γι'αυτό  πολλοί την προτιμούν σε κρεατόσουπες.