Τυρί και Κόκκινο Κρασί

Τυρί και Κόκκινο Κρασί

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη

Κατά καιρούς, διάφορα στερεότυπα έχουν επιβληθεί και συνοδεύουν τις γευστικές μας συνήθειες. Ένας από τους μύθους που τείνει να καταρριφθεί είναι εκείνος που θέλει τα τυριά να συνοδεύονται αποκλειστικά από λευκό κρασί.

Ήδη από τους ομηρικούς κι αρχαϊκούς χρόνους αναφέρεται ότι ο Πράμνειος οίνος, κόκκινο κρασί με στυφή και τραχιά υφή, συνόδευε το τυρί, σε μια προσπάθεια να «μαλακώσουν» έτσι την πικρή του γεύση. Η πρώτη λοιπόν ένδειξη ότι το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να συνοδεύει τα τυριά έρχεται από το μακρινό μας παρελθόν, αν και οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως το λευκό είναι το καλύτερο συνοδευτικό αφού η πιο απαλή τους γεύση δεν επισκιάζει αλλά αντίθετα αναδεικνύει τη γεύση των τυριών.

Τα ημίσκληρα τυριά (κασέρι) συνοδεύονται ωραία με εκλεκτά ώριμα Bordeaux, όπως το Medoc, Saint-Emillion, Possac-Leognan. Το Cotes-du-Rhone, το Pomerol, ένα Saint-Emillion ή ένα Sancerre αναδεικνύουν τα μαλακά τυριά (γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης, Έμενταλ, Γκούντα) κι αυτά με επιφανειακή ωρίμανση. Ενώ, τα λεγομένα σκληρά τυριά σαν το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το Σαν Μιχάλη της Σύρου κι οι πικάντικες γραβιέρες επιζητούν σκληρά κόκκινα κρασιά, Syrah ή  Cabernet Sauvignon.

Αλήθεια ή ακόμα μύθος για κάποιους, το τυρί όπως και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της διατροφής μας και της γευστικής απόλαυσης, κι εκτός από τους κανόνες κάποιες φορές θα πρέπει να ακολουθούμε και τις δικές μας προτιμήσεις.