Κάθε γλυκό, για να είναι καλό, πρέπει να έχει εξαιρετική γεύση και υπέροχο άρωμα. Για το τελευταίο, το υλικό που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες επαγγελματίες και οικιακοί μάγειρες είναι η βανίλια. Ξέρατε ότι αυτό το αρωματικό και φαινομενικά “ταπεινό” υλικό, κοστίζει έως και 600 ευρώ το κιλό, τιμή που το καθιστά ως ένα από τα πιο ακριβά αρωματικά στον κόσμο; Αν τα τελευταία χρόνια έχετε παρατηρήσει πως η βανίλια δεν μυρίζει τόσο έντονα και αρωματικά σε σχέση με τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, έχετε δίκιο.
Η τιμή της βανίλιας εδώ και χρόνια διανύει ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο η ποιότητα του προϊόντος να ανταποκρίνεται σε αυτή την τιμή. Ως αντίδραση στις υψηλές τιμές αλλά και εξαιτίας του φόβου κλοπών, οι καλλιεργητές βανίλιας έχουν οδηγηθεί σε μια πρώιμη συγκομιδή, δηλώνει ο Ζορζ Γκέερετς, πρόεδρος των εξαγωγέων βανίλιας στη Μαγαδασκάρη. Και ενώ το ποσοστό της καλής ποιότητας βανιλίννης κυμαίνεται από 1,8% έως 2%, τα προηγούμενα τρία χρόνια μειώθηκε στο 0,9% μέχρι 1%.
Ένας ακόμη παράγοντας για την υψηλή τιμή της βανίλιας είναι η περιορισμένη παραγωγή της. Ως διαδικασία, τα στάδια παραγωγής της βανίλιας μαζεύονται στο χέρι από τους καλλιεργητές, και γι’αυτό και αποτελεί το δεύτερο τρόφιμο υψηλής έντασης εργασίας μετά το σαφράν. Η Μαγαδασκάρη είναι ο πιο σημαντικός εξαγωγέας βανίλιας στον κόσμο, εξάγοντας τα τέσσερα πέμπτα της παγκόσμιας παραγωγής βανίλιας παγκοσμίως. Οι καρποί της βανίλιας αργούν να δώσουν το άρωμά τους, και ενώ αποκτούν το πλήρες μήκος τους μόλις μετά από τρεις μήνες, για να αποκτήσουν πλήρως το άρωμα τους απαιτούνται έξι μήνες. Ιδιαιτερα σημαντικοί είναι οι τελευταίοι δύο μήνες στην εξέλιξη του αρώματος της βανίλιας.
Δείτε ακόμα:
«Καλής ποιότητας βανίλια δεν μπορεί να βρει πια κανείς εύκολα. Οι πελάτες τα τελευταία έξι με επτά χρόνια δεν έχουν δει καλή βανίλια» δηλώνει ο Μπερντ Χάχμαν, μεγαλέμπορος και εισαγωγέας. Το άρωμα είναι πολύ πιο αδύναμο. Εξαιτίας των ελλείψεων λόγω της περιορισμένης παραγωγής οι πελάτες «αρπάζουν» το προϊόν από τα χέρια των εμπόρων. Εξαιτίας της φυσικής καταστροφής που προκάλεσε ο τυφώνας Enawo στη Μαγαδασκάρη το 2017, η τιμή της βανίλιας αυξήθηκε από το 2017 επιπλέον 100 ευρώ φθάνοντας σήμερα τα 600 ευρώ το κιλό.
Δείτε ακόμα:
Σήμερα, η Μαδαγασκάρη φαίνεται να προχωράει στη λήψη κάποιων μέτρων για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η παραγωγή της βανίλιας επιτρέπεται πλέον μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το υπουργείο Γεωργίας. Μάλιστα, για να φτάσει ο καλλιεργητής στο στάδιο της συγκομιδή, ο καρπός πρέπει να έχει σημειώσει το απαιτούμενο στάδιο ωρίμανσης ώστε να έχει το ωραίο άρωμα που τη χαρακτηρίζει.
Η Ολλανδία έχει ακόμα μια πρόταση για την επίλυση του προβλήματος: την καλλιέργεια της βανίλιας σε θερμοκήπια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φίλιπ φαν Νοορτ από το πανεπιστήμιο του Βαγκένινγκεν θα πρέπει πρώτα να βρεθούν χρηματοδότες δεδομένου ότι η καλλιέργεια της βανίλιας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Προς το παρόν πάντως, στην παγκόσμια αγορά δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές. Η βανίλια συνεχίζει να είναι το πιο αγαπημένο αρωματικό στη βιομηχανία ζαχαρωδών και μόνο κάποια λίγα μαγαζιά έχουν σταματήσει πλέον να προσφέρουν την πιο δημοφιλή γεύση παγωτού, το παγωτό βανίλια.