Βήμα βήμα συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Με πολύ γλυκιά γεύση και ένα βαθύ χρυσοκίτρινο χρώμα τα καραμελωμένα κρεμμύδια  μπορούν να συνοδεύσουν και να προσδώσουν γεύση κι άρωμα σε πολλά πιάτα. Αναπόσπαστο συστατικό ενός hot dog,  ενός burger ακόμα κι ενός σάντουιτς, τα καραμελωμένα κρεμμύδια μπορούν να συνδυαστούν με το ψητό κρέας, τον πουρέ πατάτας, ενώ μπορείτε  να τα προσθέσετε στο burger (συνταγή εδώ), στη σούπα, ακόμα και στις σαλάτες σας. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε εκτός από κρεμμύδια, λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο,  καστανή ζάχαρη, ξίδι, ένα τηγάνι, λίγο χρόνο και καλή διάθεση!

1. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

2. Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο (για 3-4 μέτρια κρεμμύδια, θα χρειαστούμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο) και το αφήνουμε να λιώσει

3. Κατόπιν, προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και με μια ξύλινη κουτάλα τα ανακατεύουμε σιγά σιγά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τη ζάχαρη (μισό κουταλάκι του γλυκού) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

4. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ψηθούν για 15 περίπου λεπτά  χωρίς ανακάτεμα.

5. Συνολικά, για να καραμελωθούν σωστά, χρειάζεται περίπου 40 λεπτά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε μόλις ολοκληρώσουμε τα προηγούμενα βήματα και για τα επόμενα 25 λεπτά είναι να έχουμε το νου μας, ενώ κάθε 5 με 10 λεπτά θα πρέπει να τα ανακατεύουμε.  

6. Μόλις τα κρεμμύδια αποκτήσουν ένα βαθύ σκούρο χρώμα και μαλακώσουν,  προσθέτουμε λίγο ξίδι μπαλσάμικο (μία κουταλιά του γλυκού) ώστε να γλασαριστούν ομοιόμορφα και αφήστε τα να μαγειρευτούν  για άλλα 5 λεπτά.

7.  Σερβίρουμε ζεστά ή μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και να τα βάλουμε στο ψυγείο  για μελλοντική χρήση.