Go Back
Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας
Print Recipe
5 from 2 votes

Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας

Γευστικό, εύκολο και απολαυστικό ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας. Εύκολη συνταγή για ριζότο θαλασσινών και πλούσιο άρωμα κολοκύθας.
Προετοιμασία15 λεπτά
Εκτέλεση40 λεπτά
Συνολικός χρόνος55 λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Ριζότο με καραβίδες και ζωμό κολοκύθας
Servings: 4
Θερμίδες: 520θερμίδες

Ingredients

  • 10 καραβίδες βρασμένες καθαρισμένες και κομμένες στα 3*
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • λίγο σαφράν
  • 1 φλιτζ. ρύζι Αρμπόριο
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • ζωμός καραβίδας ζεστός*
  • ζωμός κολοκύθας ζεστός**
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions

  • Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το σαφράν με το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. 
  • Αρχικά, ρίχνουμε τον ζωμό από την κολοκυθόσουπα και μετά συμπληρώνουμε με εκείνον από τις καραβίδες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για περίπου 10-12 λεπτά, με ανακάτεμα και συμπλήρωμα ζωμού. Στα μέσα του μαγειρέματος ρίχνουμε τις καραβίδες και 5-6 δαγκάνες για την γεύση (και το ντεκόρ). Στο τελευταίο συμπλήρωμα ζωμού, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε το ριζότο για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί» (ε, τόση ώρα βράσε-βράσε, κουράστηκε!).
  • Σερβίρουμε το ριζότο με δύο δαγκάνες από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Notes

Βράσιμο καραβίδας: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις καραβίδες και τις αφήνω για 8-10 λεπτά (αν είναι μεγάλες) ή 5-7 λεπτά (αν είναι μικρότερες). Σουρώνω και κρατάω στην άκρη τον ζωμό.
**Σε περίπτωση που (κακώς) δεν έχετε κάνει τη σούπα και δεν έχετε τον ζωμό που λέμε παραπάνω, χρησιμοποιήστε τον ζωμό από τις καραβίδες. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε με ζεστό νερό.
***Μην σας φαίνεται περίεργη η προσθήκη τυριού σε ένα πιάτο με θαλασσινά. Η συμβολή του τυριού (εκτός από τη νοστιμιά) είναι στην υφή του πιάτου.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο blog της Μαρίας Ζαφειράτου Mummy Loves Foodball