Μελομακάρονα με κανέλα
Print Recipe
5 from 3 votes

Μελομακάρονα με κανέλα

Μελομακάρονα με κανέλα και σιμιγδάλι. Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια μέλι και κανέλα. Φτιάξτε τα Χριστούγεννα αυτά τα μελομακάρονα!
Prep Time30 λεπτά
Cook Time35 λεπτά
Total Time1 ώρα 5 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Μελομακάρονα με κανέλα
Servings: 45 μελομακάρονα
Calories: 167θερμίδες

Ingredients

Ζύμη:

  • 2 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα το ξύσμα
  • 1/2 χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-4½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. νερό
  • φλιτζ. ζάχαρη
  • φλιτζ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στη μέση

Instructions

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα:

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα.
  • Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αραβοσιτέλαιο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, κονιάκ, και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί. 
  • Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε το μείγμα ελάχιστα με τα χέρια. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν απορροφηθεί το αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. 
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ίδιου μεγέθους γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση 1-2 εκ. ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  • Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το πορτοκάλι όλα για 3 λεπτά αφού κοχλάσει το μείγμα. 
  • Το ξαφρίζουμε και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  • Με τρυπητή κουτάλα βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό σιρόπι ένα ένα τα μελομακάρονα. Τα βυθίζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σιροπιάσουν. Τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • 
Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.