Τυρόπιτα με κρέμα ελληνικών τυριών
Print Recipe
5 from 1 vote

Τυρόπιτα με κρέμα τυριού

Τυρόπιτα με κρέμα ελληνικών τυριών από τον Τάσο Αντωνίου. Αξιοποιήστε τυριά όπως φέτα, ανθότυρο και η γραβιέρα, που σας έχουν μείνει στο ψυγείο και φτιάξτε μια νόστιμη πίτα!
Prep Time15 λεπτά
Cook Time1 ώρα
Total Time1 ώρα 15 λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Σπιτική τυρόπιτα με κρέμα τυριού
Servings: 12
Calories: 360θερμίδες

Ingredients

  • 8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 450 γρ. γάλα φρέσκο 
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 3 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. μαλακή γραβιέρα 
  •  

Instructions

  • Σε ένα μπολ τρίβουμε όλα τα τυριά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Φτιάχνουμε κρέμα βράζοντας σιγά σιγά σε μικρή κατσαρόλα το γάλα, κατόπιν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε την κρέμα μας να δέσει ανακατεύοντας για λίγα λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο μεταξύ χτυπάμε καλά τα αυγά μας. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το λιωμένο βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά, λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε όλο το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε τα μισά φύλλα, που πρώτα έχουμε λαδώσει, και αδειάζουμε την κρέμα τυριών μας. Λαδώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και καλύπτουμε. Στη συνέχεια χαράζουμε την πίτα ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Περιχύνουμε λίγο λάδι στις χαρακιές και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.