Χταπόδι σαλάτα
Χταπόδι σαλάτα! Αυτή τη σαλάτα θα τη λατρέψετε. Εύκολη και πάρα πολύ γρήγορη και νόστιμη.
Προετοιμασία5 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση1 ώρα ώρα
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 5 λεπτά λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Χταπόδι σαλάτα
Servings: 6
Θερμίδες: 250θερμίδες
- 1 χταπόδι γύρω στο 1 1/2 κιλό
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κρασί
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 5-6 κόκους πιπέρι μαύρο
- 1 κ.σ. ρίγανη
Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το χταπόδι χωρίς άλλα υγρά. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Περιχύνουμε με το κρασί, το φύλλο δάφνης και λίγο νερό, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι). Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι, δοκιμάζουμε και μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, τις ελιές, τις πιπεριές, τα μυρωδικά και το κομμένο χταπόδι.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Δοκιμάζουμε το αλάτι, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και σερβίρουμε.