Σπανακόρυζο
Print Recipe
5 from 1 vote

Σπανακόρυζο με ντομάτα

Σπανακόρυζο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια κλασική συνταγή για σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό, σαν της μαμάς.
Prep Time10 λεπτά
Cook Time30 λεπτά
Total Time40 λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Σπανακόρυζο
Servings: 4
Calories: 320θερμίδες
Author: Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 3/4 φλ. ρύζι νυχάκι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 μεγάλο λεμόνι χυμός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
  • Όταν δούμε ότι το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα και το ρύζι. Ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό, τόσο ώστε να μην κολλήσει το σπανάκι στον πάτο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε το σπανακόρυζο με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε το σπανακόρυζο ζεστό ή χλιαρό.

Video