Go Back
Τηγανητές πατάτες Συνταγή
Print Recipe
5 from 1 vote

Τέλειες τηγανητές πατάτες

Τέλειες τηγανητές πατάτες από τον Τάσο Αντωνίου. Μάθετε τη συνταγή και όλα τα μυστικά για χρυσαφένιες και τραγανές διπλοτηγανισμένες πατάτες από τον Τάσο!
Προετοιμασία10 λεπτά
Εκτέλεση20 λεπτά
Συνολικός χρόνος30 λεπτά
Course: Συνοδευτικά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Τηγανητές πατάτες
Θερμίδες: 450θερμίδες
Author: Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 500 γρ. πατάτες Νάξου
  • 500 ml ηλιέλαιο
  • θαλασσινό αλάτι
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου προαιρετικά

Instructions

  • Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό για να μην μαυρίσουν κατά την προετοιμασία. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση, μετά σε λεπτές φέτες ίσου πάχους και τέλος σε μπαστουνάκια. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν το ίδιο πάχος ώστε να τηγανιστούν οι πατάτες μας ταυτόχρονα. Τις βάζουμε πάλι σε νερό μέχρι να κόψουμε όλες τις πατάτες μας.
  • Κατόπιν τις στραγγίζουμε πολύ καλά από το νερό για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και με ασφάλεια.
  • Για το τηγάνισμα χρησιμοποιήστε εάν υπάρχει δυνατότητα μαντεμένιο σκεύος το οποίο είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας και διατηρεί σταθερή θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο στο σκεύος σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λαδιού με θερμόμετρο. Όταν φτάσει στους 130 με 140οC ρίχνουμε την πρώτη δόση από τις πατάτες. Θα δούμε ότι σταδιακά αρχίζει να αφρίζει το λάδι. Σε αυτή τη φάση “ποσάρουμε” τις πατάτες ώστε να μαλακώσουν εσωτερικά χωρίς να τηγανιστούν εξωτερικά. Βγάζουμε λίγες λίγες τις πατάτες σε ταψί χωρίς να στρώσουμε χαρτί κουζίνας. Οι πατάτες πρέπει να μαλακώσει πολύ και να λυγίζουν εύκολα.
  • Στη δεύτερη φάση τηγανίσματος, το λάδι πρέπει να φτάσει γύρω στους 180οC. Ρίχνουμε ξανά σε δόσεις τις ποσαρισμένες πατάτες στο σκεύος. Αυτή τη φορά θα τηγανίσουμε τις πατάτες, πευχαίνοντας την τέλεια κρούστα. Τώρα το λάδι θα αφρίσει πολύ κυρίως αφού τηγανίζουμε σε αρκετά δυνατή φωτιά. Το τηγάνισμα θα χρειαστεί λίγα λεπτά και γι’αυτό πρέπει να είμαστε “από πάνω” για να μην μας αρπάξουν οι πατάτες.
  • Όταν δούμε ότι τηγανίστηκαν ομοιόμορφα και απέκτησαν χρυσαφένιο χρώμα, τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και αλατίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Ολοκληρώνουμε τη συνταγή με γραβιέρα Νάξου η οποία θα συνοδεύσει ιδανικά τις τέλειες τηγανητές πατάτες μας (προαιρετικά).

Video