Go Back
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Print Recipe
5 from 1 vote

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Λαχταριστή συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα! Δοκιμάστε αυτή τη βρετανική πουτίγκα φέτος τα Χριστούγεννα και φτιάξτε ένα πεντανόστιμο γιορτινό γλυκό για όλη την οικογένεια.
Prep Time20 λεπτά
Cook Time45 λεπτά
Total Time1 ώρα 15 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Servings: 10
Calories: 330θερμίδες

Ingredients

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. αμύγδαλο κροκάν
  • 10 γρ. βανίλια
  • 10 γρ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 10 γρ. κανέλα
  • 12 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
  • 325 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • 1 ξύλο κανέλας

Instructions

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο κροκάν, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. 
  • Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. 
  • Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγού σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν αφρατέψουν, προσθέτουμε σε δόσεις τη ζάχαρη, ενώ παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 
  • Αναμειγνύουμε το μείγμα στερεών υλικών με το μείγμα κρόκων. Προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με και κυκλικά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  • Κατόπιν, μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ή ημισφαιρική φόρμα (μπομπέ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά. 
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι: 
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα δεμένο σιρόπι. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει καλά.
  • Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι την καυτή πουτίγκα και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό. 
  • Στη συνέχεια περιχύνουμε την πουτίγκα με σως λευκής σοκολάτας. Στολίζουμε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια. 

Notes

H χριστουγεννιάτικη πουτίγκα διατηρείται στο ψυγείο, ιδανικά καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη.