Κέικ κλασικό συνταγή
Κέικ κλασικό συνταγή απο τον Τάσο Αντωνίου. Ένα κέικ γευστικό, απλό, αγαπημένο και πολύ γρήγορο. Απόλυτα επιτυχημένη συνταγή για κέικ αφράτο και νόστιμο σαν της μαμάς!
Προετοιμασία15 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση50 λεπτά λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 5 λεπτά λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: κεικ, Κέικ κλασικό
Servings: 8
Θερμίδες: 396θερμίδες
- 1 και 1/4 φλιτζανιού 280 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλιτζάνια 400 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 και 1/4 φλιτζανιού 300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 φλιτζάνια 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός για το γλάσο)
Για το γλάσο:
- 2 φλιτζάνια 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 8 κ.σ. χυμός λεμονιού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κατόπιν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ την μισή ποσότητα από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια και χτυπάμε ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε στο μπολ και το υπόλοιπο αλεύρι.
Βγάζουμε το μπολ από τη βάση του μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε 2-3 φορές τη φόρμα του κέικ στον πάγκο εργασίας για να απλωθεί καλά το μείγμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.