Ζουμερό κοτόπουλο όρθιο με μπίρα στον φούρνο
Κοτόπουλο όρθιο με μπύρα από τον Τάσο Αντωνίου. Η μπίρα εξατμίζεται κατά το ψήσιμο αρωματίζοντας το ψαχνό και διατηρώντας το ζουμερό και μαλακό.
Προετοιμασία10 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση1 ώρα ώρα
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 10 λεπτά λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Ζουμερό κοτόπουλο όρθιο με μπίρα στον φούρνο
Servings: 4
Θερμίδες: 260θερμίδες
- 1 μέτριο κοτόπουλο περίπου 600 γρ.
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κύβος κότας
- 1 κουτάκι μπίρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C.
Αν τυχόν το κοτόπουλο έχει εντόσθια, τα αφαιρούμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά το εξωτερικό και το εσωτερικό του και βάζουμε στην κοιλιά του το δεντρολίβανο.
Σε μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο με τον κύβο κότας. Αλείφουμε με το μείγμα το εξωτερικό του κοτόπουλου.
Πλένουμε καλά το κουτί μπίρας με άφθονο νερό και αφαιρούμε τα επιπλέον στοιχεία (π.χ. ετικέτες). Χύνουμε τη μισή μπίρα, ώστε να μη φουσκώσει και χυθεί κατά το ψήσιμο. Την τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού.
Στερεώνουμε το κοτόπουλο όρθιο στο κουτί μπίρας και βάζουμε το ταψί στην τελευταία σχάρα του φούρνου, ώστε να χωράει. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Όταν ψηθεί, αφαιρούμε προσεκτικά την μπίρα από το εσωτερικό του κοτόπουλου και την πετάμε. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και σερβίρουμε.