Go Back
χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι συνταγή
Print Recipe
5 from 2 votes

Χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι

Αρωματικός χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι. Ένας υπέροχος σιμιγδαλένιος χαλβάς με άρωμα εσπεριδοειδών, ρόδι και λουίζα, ιδανικός για τη Σαρακοστή.
Προετοιμασία10 λεπτά
Εκτέλεση25 λεπτά
Συνολικός χρόνος35 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Χαλβάς με εσπεριδοειδή και ρόδι
Servings: 6
Θερμίδες: 386θερμίδες

Ingredients

  • Για τον χαλβά:

  • 2 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
    1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • Για το σιρόπι:


  • 4 φλιτζάνια νερό
    3 φλιτζάνια ζάχαρη
    1 φλιτζάνι μέλι
    Φλούδες λεμονιού
    Φλούδες πορτοκαλιού
    Φύλλα Λουίζας
    Μερικές χάντρες και λίγο φρέσκο χυμό ροδιού 

Instructions

  • Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι να βράσει το σιρόπι μας πρώτα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε.
  • Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε το σιμιγδάλι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει χρυσαφί το σιμιγδάλι και να πιεί όλο το λάδι. Αφαιρούμε από το σιρόπι με μία τρυπητή κουτάλα τις φλούδες και τα φύλλα.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το σιρόπι, το οποίο βράζει για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς καθώς ρίχνουμε το σιρόπι και αυτό θα αρχίσει να απορροφάται από το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε τόσο σιρόπι, ώστε να μην κολυμπάει το σιμιγδάλι αλλά και να μην είναι πολύ σφιχτό, γιατί όσο κρυώνει σφίγγει ακόμα περισσότερο και ο χαλβάς θα βγει σκληρός. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και βλέπουμε αν παίρνει κι άλλο σιρόπι, αλλιώς ανακατεύουμε λίγο ακόμα και βγάζουμε τον χαλβά μας από τη φωτιά. Ακουμπάμε την κατσαρόλα σε κρύα επιφάνεια και την σκεπάζουμε για 5 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα. 
  • Έπειτα αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα για κέϊκ και τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με τις φλούδες από το σιρόπι και φρέσκιες χάντρες ροδιού.