Go Back
Τάρτα με κρέμα λεμονιού και φραμπουάζ συνταγή
Print Recipe
5 from 1 vote

Τάρτα με κρέμα λεμονιού και φραμπουάζ

Τάρτα με κρέμα λεμονιού και φραμπουάζ από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα εντυπωσιακό γλυκό με υπέροχο άρωμα και διακριτική γεύση, ιδανικό για κέρασμα ή συνοδευτικό του καφέ.
Προετοιμασία3 ώρες
Εκτέλεση30 λεπτά
Συνολικός χρόνος3 ώρες 30 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Τάρτα με κρέμα λεμονιού και φραμπουάζ
Servings: 6
Θερμίδες: 205θερμίδες

Ingredients

Για την ζύμη τάρτας:

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο σε καρεδάκια
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
  • λίγο κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 45 γρ. βούτυρο 
  • ¼ κ.γλ. κορν φλάουρ

Για το γαρνίρισμα:

  • 150 γρ. φραμπουάζ

Instructions

Για την ζύμη τάρτας:

  • Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε 25 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα λεμονιού και το ψιχουλιάζουµε µε τα δάχτυλα μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουµε τον κρόκο αυγού και 1 κ.σ. νερό για να ομογενοποιηθεί η ζύµη. Την πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε στην άκρη να ξεκουραστεί και να παγώσει για 45 λεπτά. Την ανοίγουµε σε φύλλο με πλάστη και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
  • Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω στη ζύμη, τοποθετούμε από πάνω βαρίδια (π.χ. φασόλια) και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20΄. Αφαιρούµε τα βαρίδια και ψήνουµε για άλλα 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε ασπράδι αυγού και ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και την αφήνουµε να κρυώσει.

Για την κρέμα λεμονιού:

  • Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το αυγό και το χτυπάμε με αυγοδάρτη να διαλυθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, 200 γρ. ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10΄, μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1΄, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την τoποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατόπιν γεμίζουμε την τάρτα μας και προσθέτουμε τα καθαρισμένα φραμπουάζ.

Notes

Μπορούμε να φτιάξουμε ταρτάκια αντί για τάρτα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα μικρές ταρτιέρες.