Πατάτες ογκρατέν
Πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου. Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
Prep Time15 λεπτά
Cook Time1 ώρα 45 λεπτά
Total Time2 ώρες
Course: Ορεκτικά, Συνοδευτικά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Πατάτες ογκρατέν
Servings: 4
Calories: 376θερμίδες
- 1,5 κιλό πατάτες
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 300 ml γάλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για το σκεύος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια, σε μπολ αναμειγνύουμε κρέμα γάλακτος, γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.