Σε μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα.
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αραβοσιτέλαιο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, κονιάκ, και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί.
Κατόπιν προσθέτουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε το μείγμα ελάχιστα με τα χέρια. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν απορροφηθεί το αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ίδιου μεγέθους γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας απόσταση 1-2 εκ. ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα.