Go Back
Μελομακάρονα
Print Recipe
5 from 6 votes

Μελομακάρονα του Τάσου

Μελομακάρονα του Τάσου! Η καλύτερη και πολλές φορές δοκιμασμένη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου. Σίγουρη επιτυχία για το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων.
Prep Time5 λεπτά
Cook Time30 λεπτά
Total Time35 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Μελομακάρονα
Servings: 40 μελομακάρονα
Calories: 170θερμίδες

Ingredients

Για το σιρόπι:

  • 450 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι
  • 1 φέτα από πορτοκάλι ακέρωτο με την φλούδα

Για τη ζύμη:

  • 260 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 260 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 ml κονιάκ
  • 175 γρ. πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα από 3 πορτοκάλια)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2,5 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο
  • 2,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το στόλισμα:

  • 150 γρ. καρυδόψιχα χονδροσπασμένη

Instructions

Για το σιρόπι:

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και το μέλι. και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη ζύμη:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
  • Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. 
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά να το απορροφήσει το μείγμα. Δεν ανακατεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.
  • Παίρνουμε με το χέρι λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μελομακάρονα γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. 
  • Προαιρετικά, κάνουμε σχέδια πιέζοντας απαλά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου στον τρίφτη. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. 
  • Οσο είναι ακόμα καυτά τα μελομακάρονα, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Όταν τα μελομακάρονα είναι καυτά και το σιρόπι κρύο, σιροπιάσουν σωστά και διατηρούν την τέλεια μελωμένη υφή, χωρίς να λασπώσουν. 
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα.

Video