Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
Υπέροχη και εύκολη συνταγή για γαλατόπιτα από τον Τάσο Αντωνίου. Η γαλατόπιτα φτιαχνόταν σε χωριά που είχαν πολύ γάλα και έφτιαχναν με αυτό γλυκιές πίτες.
Προετοιμασία15 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση40 λεπτά λεπτά
Συνολικός χρόνος55 λεπτά λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας
Servings: 10
Θερμίδες: 235θερμίδες
- 1 συσκευασία τόσο απλά για αλμυρές και γλυκές πίτες
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 300 γραμ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 80 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γραμ. βούτυρο
Ετοιμάζουμε την κρέμα για την γαλατόπιτα: βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από τη ζάχαρη.
Βάζουμε σε ένα μπoλ τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε με τη γέμιση τα φύλλα τόσο απλά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς C στην κάτω σχάρα, για 40 λεπτά περίπου, έως ότου να ροδίσει καλά η γαλατόπιτα. Σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη προαιρετικά