Go Back
Παστίτσιο με λαχανικά Συνταγή
Print Recipe
5 from 1 vote

Παστίτσιο με λαχανικά

Προετοιμασία30 λεπτά
Εκτέλεση40 λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα 10 λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Παστίτσιο με λαχανικά
Servings: 8
Θερμίδες: 250θερμίδες

Ingredients

  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 3 χρωματιστές πιπεριές όχι πράσινες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • φλ. τσαγιού κασέρι ή ρεγκάτο ή γραβιέρα
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Για την κρέμα:

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. αλεύρι γεμάτες
  • 750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • Aλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Instructions

  • Για τα λαχανικά: Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15΄.
    Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄.
    Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.
    Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών. Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
    Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200οC.