Go Back
Κυπριακες ταχινοπιτες
Print Recipe
5 from 1 vote

Κυπριακές ταχινόπιτες

Κυπριακές ταχινόπιτες, μια εύκολη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου! Νηστίσιμη ταχινόπιτα με εύκολη ζύμη και πλούσια γέμιση από ταχίνι και κανέλα.
Προετοιμασία45 λεπτά
Εκτέλεση30 λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα 20 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Κυπριακές ταχινόπιτες
Servings: 6
Θερμίδες: 160θερμίδες

Ingredients

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 220 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ταχίνι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κανέλα

Instructions

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι στεγνή, τότε προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, το καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε τέσσερις ίσες μπάλες ζύμης. Ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η κάθε μια, τις αλείφουμε με το ταχίνι. Τυλίγουμε κάθε ζυμάρι σε ρολό και μετά σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζουμε την άκρη κάθε ρολού κάτω από την πίτα και πιέζουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα ζάχαρη και κανέλα.
  • Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.