Go Back
Κρουασάν βουτύρου συνταγή
Print Recipe
5 from 1 vote

Σπιτικά κρουασάν βουτύρου

Σπιτικά κρουασάν με υπέροχες ίνες και πλούσιο άρωμα βουτύρου από τον Τάσο Αντωνίου. Mάθε πώς θα φτιάξεις τα δικά σου αφράτα κρουασανάκια βουτύρου στο σπίτι!
Προετοιμασία1 ώρα 55 λεπτά
Συνολικός χρόνος11 ώρες 15 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Σπιτικά κρουασάν βουτύρου
Servings: 10
Θερμίδες: 200θερμίδες

Ingredients

  • 1 φλιτζάνι 250 ml κρύο γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι 125 ml βρασμένο νερό
  • 1 κουτ. σούπας ξερή μαγιά
  • 1/4 φλιτζανιού 50 γρ. ζάχαρη
  • 3 3/4 φλιτζανιού 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι και 2 κουτ. σούπας κατεψυγμένο βούτυρο και μετά σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά

Instructions

  • 1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια πρόχειρα σε μια μπάλα. 
  • 2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια και πλάθουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, για περίπου 2 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ αλειμμένο με λάδι και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • 3. Μετά από 30 λεπτά, στρώνουμε μεμβράνη στον πάγκο και τρίβουμε εκεί το βούτυρο στον τρίφτη.
  • 4. Απλώνουμε το βούτυρο στη μεμβράνη και κλείνουμε τη μεμβράνη σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Συμπιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει αέρας στη συσκευασία. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • 5. Αφού έχει περάσει η 1 ώρα, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε παραλληλόγραμμο σχήμα σε αλευρωμένο πάγκο με τη βοήθεια του πλάστη.
  • 6. Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε το κατεψυγμένο βούτυρο (το οποίο έχουμε αφαιρέσει από τη μεμβράνη). Διπλώνουμε από δεξιά και αριστερά με τη ζύμη και πιέζουμε στις άκρες με τα δάχτυλά μας.
  • 7. Γυρνάμε τη ζύμη 90 μοίρες και με τον πλάστη ζυμώνουμε κατά μήκος, πάλι σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
  • 8. Διπλώνουμε τη ζύμη από δεξιά και αριστερά, τυλίγουμε με μεμβράνη και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Κατόπιν βγάζουμε από την κατάψυξη, ξετυλίγουμε και ξανατυλίγουμε τη ζύμη με τον προηγούμενο τρόπο. Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για άλλη μια ώρα. Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2 φορές, ανά 1 ώρα.
  • 9. Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια. Κατόπιν κόβουμε τα κομμάτια στη μέση και διαγώνια.
  • 10. Παίρνουμε το πρώτο τρίγωνο ζύμης και τραβάμε τις άκρες με τα χέρια πολύ απαλά.
  • 11. Με μαχαίρι κάνουμε μια πολύ μικρή σχισμή στη βάση και κυλάμε τη ζύμη σχηματίζοντας ένα κύλινδρο. Στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα. Καλύπτουμε τα κρουασανάκια με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη, αλείφουμε την επιφάνεια των κρουασάν με χτυπημένο κρόκο αυγού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 10 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180οC για άλλα 10-15 λεπτά.