Βάζουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα βερύκοκα και το νερό. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερύκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.
Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερύκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 30 - 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί η μαρμελάδα.
Όσο βράζει η μαρμελάδα, αποστειρώνουμε τα βαζάκια: τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα. Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά.
Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το τζίντζερ και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα βερύκοκο, βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά ένα πιάτο. Κατόπιν παίρνουμε μια κουταλιά και την τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου. Σηκώνουμε το πιάτο και ελέγχουμε: εάν στέκεται στο ίδιο σημείο, είναι έτοιμη.
Μοιράζουμε καυτή στα αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα βερύκοκο διατηρείται στο ψυγείο.