Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Η πιο αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή κρούστα και χρυσαφένιες πατάτες που λιώνουν στο στόμα!
Προετοιμασία20 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση1 ώρα ώρα
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 20 λεπτά λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Κοτόπουλο με πατάτες
Servings: 4
Θερμίδες: 410θερμίδες
Author: Τάσος Αντωνίου
Για τη μαρινάδα:
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.γλ. μουστάρδα απαλά ή καυτερή
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- 1 κ.γλ. δυόσμο
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες:
- 7 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες
- 1 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 4 κρεμμύδια μικρά κομμένα σε τέταρτα
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 λεμόνι τον χυμό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 φλιτζάνια ζωμό κότας
Για τις πατάτες:
Κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα πάχους περίπου 1 εκ.
Αναμειγνύουμε με τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο, το μέλι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα με τις πατάτες σε ταψί. Καλύπτουμε από πάνω με τα μπούτια κοτόπουλο. Προσθέτουμε προαιρετικά τις λεμονοκούπες που μας περίσσεψαν.
Περιχύνουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο με τον ζεστό ζωμό κότας.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Στα πρώτα 30 λεπτά γυρίζουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί και από τις δυο πλευρές. Αν εξατμιστούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με πατάτες ζεστό.