Go Back
πιροσκί
Print Recipe
5 from 3 votes

Πιροσκί

Πιροσκί σπιτικά με τη γέμιση της επιλογή σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε το αγαπημένο πιροσκί με αφράτη και τραγανή ζύμη με λουκάνικα Φρανκφούρτης, πουρέ πατάτας ή τυρί!
Prep Time20 λεπτά
Cook Time15 λεπτά
Αναμονή1 ώρα
Total Time1 ώρα 35 λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Πιροσκί
Servings: 4
Author: Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 225 γρ. χλιαρό νερό
  • 225 γρ. χλιαρό γάλα
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Instructions

  • Σε μενάλο μπολ βάζουμε το νερό, το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται, ώστε να σχηματισθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
  • Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη σε μεγάλο ρολό και το κόβουμε σε 10-15 ομοιόμορφα κομμάτια. Τα αλευρώνουμε ένα ένα και τα ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη.
  • Γεμίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης με λίγη από τη γέμιση της αρεσκείας μας (τυρί, μίνι λουκάνικο κλπ. Ενώνουμε τις άκρες τις ζύμης βρέχοντας ελαφρά τις άκρες με λίγο νερό για να κολλήσει η ζύμη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή για τα υπόλοιπα πιροσκί μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
  • Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε καυτό ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.