Go Back
μπαμπκα σοκολάτα
Print Recipe
5 from 2 votes

Μπάμπκα (babka)

Αυτή η μπάμπκα (babka) με πραλίνα φουντουκιού έχει βελούδινη ζύμη που θυμίζει τσουρέκι και είναι το ιδανικό πρωινό ή συνοδευτικό για καφέ.
Prep Time30 λεπτά
Cook Time30 λεπτά
Αναμονή2 ώρες
Total Time3 ώρες
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: babka, Μπάμπκα
Author: Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 8 g. ξηρή μαγιά
  • 175 g. χλιαρό νερό
  • 530 g. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 g. ζάχαρη
  • αλάτι
  • 3 αυγά
  • 150 g. βούτυρο
  • ηλιέλαιο
  • 150 g. πραλίνα φουντουκιού
  • 1 αυγό χτυπημένο

Για το σιρόπι:

  • 150 g. νερό
  • 150 g. ζάχαρη

Instructions

  • Διαλύουμε ξηρή μαγιά σε νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Τώρα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
  • Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε τα υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά, ένα ένα, στο μείγμα στερεών. Πρέπει να απορροφάται κάθε αυγό από το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς και νερού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Ρίχνουμε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στο χέρι. Καθαρίζουμε τον γάντζο και τον αφαιρούμε.
  • Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Σιγά σιγά με απαλές κυκλικές κινήσεις σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης που κλείνει από την κάω πλευρά. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο μπολ για 1,5 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, καλύπτοντας το μπολ με πετσέτα. Κατόπιν πιέζουμε τη ζύμη ώστε να αφαιρέσουμε τον αέρα.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο μας καλά και αδειάζουμε εκεί το ζυμάρι μας. Το δουλεύουμε καλά με τα χέρια μας για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη. Στη συνέχεια ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη σε ένα φύλλο ούτε πολύ λεπτό, ούτε πολύ χοντρό.
  • Με μια σπάτουλα απλώνουμε πραλίνα φουντουκιού από άκρη σε άκρη πάνω στη ζύμη μας. Με ένα πινέλο περνάμε τις άκρες της ζύμης με αυγό. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, προσέχοντας να μην είναι πολύ σφιχτό αλλά ούτε αρκετά χαλαρό.
  • Αλευρώνουμε ξανά τον πάγκο και ρολάρουμε το ζυμάρι μας ξανά. Στη συνέχεια το κόβουμε στη μέση με κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε απαλά ξανά στη μέση κάθε ζυμάρι. Ενώνουμε τις δύο άκρες και πλέκουμε σε κοτσίδες μέχρι το τέλος. Διπλώνουμε τις άκρες κάτω από το ζυμάρι.
  • Μεταφέρουμε τη babka σε ορθογώνιο ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Βάζουμε στον φούρνο στους 40οC και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5-2 ώρες.
  • Aφού λοιπόν διπλασιαστεί σε όγκο, ψήνουμε τη babka σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 25-30 λεπτά. Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά. Περιμένουμε να κρυώσει και τη ξεφορμάρουμε. Με ένα πινέλο σιροπιάζουμε τη μπάμπκα. Το σιρόπι είναι απλώς νερό και ζάχαρη σε ίση ποσότητα που βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.
  • Κόβουμε τη μπάμπκα σε φέτες και σερβίρουμε.

Video