WSET Award in Wine Service στο WSPC

WSET Award in Wine Service στο WSPC

Το Wine and Spirit Professional Center (W.S.P.C.) ανακοινώνει την έναρξη του πρώτου ολοκληρωμένου και έγκυρου εκπαιδευτικού προγράμματος Οινοχοΐας (Awards 1 & 2) στην Ελλάδα από το Wine & Spirit Education Trust (WSET) της Αγγλίας. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WSET είναι το μόνο άρτιο πρόγραμμα εκπαίδευσης με πλήρες curriculum που αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Αγορά.

Aξιολογώντας το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά στην κατάρτιση των εργαζομένων στους χώρους εστίασης και  στο service γενικότερα, και στην ανάγκη πια των εργαζομένων να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να οικοδομήσουν μια καριέρα sommelier - από commis sommelier μέχρι και Group Head Sommelier – οπουδήποτε στον κόσμο, διαθέτοντας ως εχέγγυα τους Τίτλους Σπουδών του WSET με παγκόσμια ισχύ και αναγνώριση, προβαίνουμε άμεσα κιόλας στην εισαγωγή του προγράμματος στην Ελλάδα.

Απευθύνεται σε εργαζόμενους ή σε αυτούς που στοχεύουν να εργαστούν στους τομείς: του Τουρισμού, της Κρουαζιέρας, του Service και της Οινοχοΐας/ Sommellerie μακροπρόθεσμα (όπως αυτή ορίζεται από το παγκόσμιο περίγραμμα Σπουδών & Καθηκόντων), είτε αυτοί δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία, είτε σε χώρους εστίασης, είτε σε γιοτ. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μπορούν μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποκτήσουν Job-Specific Education και να αναβαθμίσουν τη στελέχωση των τμημάτων τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WSET London απευθύνεται σε όλους όσοι στοχεύουν στην επαγγελματική τους απασχόληση ως Commis Sommelier – Assistant Sommelier ή/ και Sommelier σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το να είναι ένας σπουδαστής απόφοιτος από υψηλότερο Επίπεδο Σπουδών από αυτό του Foundation (Επίπεδο 1) αποτελεί πλεονέκτημα για την ένταξη του στο WSET Wine Service Award, και σίγουρα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την εξειδικευμένη σταδιοδρομία στον τομέα της οινοχοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απόκτηση του WSET Award in Wine Service είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και ανάλογα με τα υπόλοιπα Επίπεδα Σπουδών του WSET που έχει ολοκληρώσει  με επιτυχία κάποιος σπουδαστής επιβεβαιώνεται παγκοσμίως και ο επαγγελματικός τίτλος: Commis Sommelier ή Assistant Sommelier ή Sommelier.

SOMMELIER: Ένας Γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται στην παγκόσμια αγορά, είναι ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την επιλογή, τη συντήρηση και το σερβίρισμα των κρασιών σε ένα εστιατόριο και που συνήθως έχει ευρεία γνώση για το συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Ο όρος SOMMELLERIE δεν έχει τόσο διαδεδομένη χρήση, όμως είναι η μόνη χρηστική λέξη που καλύπτει και ορίζει τι ακριβώς κάνει ένας sommelier (επιλέγει, αγοράζει, συντηρεί σωστά και σερβίρει).

Η Εισαγωγή στην Οινοχοΐα του WSET London, ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχει στους σπουδαστές τη γνώση που τους χρειάζεται για τις βασικές δεξιότητες ενός αποτελεσματικού χειρισμού του σερβιρίσματος των κρασιών.

Οι Γνωστικοί Στόχοι του Προγράμματος και των Σπουδαστών, στο τέλος της εκπαίδευσης, πρέπει να είναι οι ακόλουθοι:

  • Να μπορεί ο σπουδαστής να περιγράψει με σαφήνεια τους ρόλους και τα καθήκοντα ενός sommelier κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
  • Να μπορεί να ορίσει με σαφήνεια και να υπηρετήσει με προσήλωση στους ρόλους την «Εξυπηρέτηση Πελάτη»
  • Να μπορεί να κατανοήσει και να εφαρμόσει όλες τις επαγγελματικές στρατηγικές και κατευθύνσεις που ενισχύουν την Αποτελεσματική Εξυπηρέτηση Πελάτη.
  • Να μπορεί να προετοιμάσει τον εαυτό του για το Service.
  • Να μπορεί να χρησιμοποιεί με ευχέρεια τα σημαντικότερα εργαλεία που είναι απαραίτητα στο Service των κρασιών και του νερού.
  • Να μπορεί να σερβίρει αποτελεσματικά τους πελάτες παρουσία τους.
  • Να μπορεί να χρησιμοποιεί τις ετικέτες ως κανάλια πληροφοριών για να περιγράψει σωστά όλες τις πιθανές επιλογές στον πελάτη.
  • Να μπορεί αποτελεσματικά και με ευχέρεια να προτείνει τους βέλτιστους συνδυασμούς κρασιών και φαγητών.  

Το πρόγραμμα προετοιμάζει τον σπουδαστή για το Επίπεδο 2 στη Sommellerie / WSET Level 2 Award in Wine Service και είναι προαπαιτούμενο για τη φοίτηση σε αυτό. Η Αξιολόγηση/ Εξετάσεις απαιτούν επίδειξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων του σπουδαστή/ σπουδάστριας. Θα κληθεί ο σπουδαστής να λάβει μέρος σε Role-Play το οποίο θα διαδραματίζεται στις συνθήκες ενός τυπικού αντιπροσωπευτικού της καθημερινότητας σεναρίου σε περιβάλλον εστίασης. Το σύνολο της εξέτασης ανά σπουδαστή θα μαγνητοσκοπείται.

To W.S.P.C. αποτελεί ένα από τα μόλις διακόσια (200) Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που αναγνωρίστηκαν από σύνολο τριών χιλιάδων (3.000). Αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχουμε μόνο υψηλού κύρους παγκόσμια εκπαίδευση με απήχηση σε όλη τη διεθνή αγορά αλλά τηρούμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και στην ελληνική αγορά. Είμαστε ο μόνος Πιστοποιημένος Φορέας εκπαίδευσης κρασιών με εναρμόνιση των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων σύμφωνα με τα κρατικά επαγγελματικά περιγράμματα στο δίχτυο φορέων της Δια Βίου Μάθησης και ο μοναδικός με την εγκυρότερη ισχύ παγκοσμίως στους Τίτλους Σπουδών του.

  • Για τους ήδη απόφοιτους σπουδαστές στο WSPC από το Επίπεδο 1 και πάνω: Στο νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οινοχοΐας/ WSET Award in Wine Service θα παρέχεται με έκπτωση 15% στα δίδακτρα (όχι στα βιβλία) για ολόκληρο το πρώτο έτος του λανσαρίσματος (Νοέμβριος 2012 έως Ιούλιος 2013). Για οτιδήποτε επιπλέον χρειαστείτε όσον αφορά τη συμμετοχή σας στο νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του οργανισμού μας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα που βλέπετε παρακάτω. Τα μαθήματα θα διεξάγονται Δευτέρες.

 

  • Νέοι σπουδαστές που ενδιαφέρονται: Tο προαπαιτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το WSET Award in Wine Service (Οινοχοΐα), είναι το: Επίπεδο 1/ WSET Foundation Award in Wines και θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο Σαββατοκύριακο (δηλαδή, 10 & 11/11/12), πριν από το λανσάρισμα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Οινοχοΐας. Προκειμένου εάν κάποιος καινούριος σπουδαστής θέλει να εγγραφεί στην Οινοχοία (που ξεκινάει Δευτέρα 12 Νοεμβρίου) να έχει την επάρκεια να το κάνει. Διεξαγωγή WSET Foundation: Σαββατοκύριακο 10 & 11 Νοεμβρίου. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο facebook της σχολής.


Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα του τμήματος Οινοχοΐας / Sommelier Επιπέδου 1 (WSET Qualifications) που θα διεξάγεται Δευτέρες:

Δευτέρα                        12/11/12: 1ο Μάθημα

Δευτέρα                        19/11/12: 2ο Μάθημα

Δευτέρα          26/11/12: 3ο Μάθημα

Δευτέρα                        03/12/12: Εξετάσεις

Οι ώρες διδασκαλίας κάθε Δευτέρα θα είναι 17:30 – 20:00 ( 2,5ωρη Διδασκαλία)

Οι ώρες των εξετάσεων είναι 17:30 – 20:00. 


Εισηγητής Τμήματος:

Κος Ανδρέας Ματθίδης AIWS / Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων - Συμβατός εισηγητής με ΛΑΕΚ