Χοληστερόλη και αυγά

Χοληστερόλη και αυγά

Τα αυγά ως τροφή είναι θρεπτικά και νόστιμα αλλά πολλοί τα αποφεύγουν λόγω του ότι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να ακολουθείται μιας και το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμες πρωτεΐνες για τον οργανισμό. Επιπλέον το αυγό αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου, βιταμίνη B2, βιταμίνη B12 και βιταμίνη D. 


Γιατί έχει αναπτυχθεί αυτός ο μύθος γύρω από τα αυγά και τη χοληστερόλη;

Είναι αλήθεια πως ο κρόκος του αυγού παρέχει 200-240 mg χοληστερόλης. Ωστόσο ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές  δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Άτομα όμως που έχουν τάση για υπερ-χοληστεριναιμία καλό είναι να αποφεύγουν τα αυγά τελείως ή αντί αυτού, να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι (λεύκωμα) του αυγού.


Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώσουμε σε μία εβδομάδα;

Για αυτούς που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και ένα αυγό την ημέρα, αλλά πάντα ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Για αυτούς που έχουν υψηλή χοληστερόλη, συνιστάται να μειώσουν την κατανάλωση αυγού αλλά όχι να το εξαλείψουν από την καθημερινότητά τους. Συνιστάται να καταναλώνονται 2-4 αυγά την εβδομάδα(καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι σε ένα μεμονωμένο γεύμα).


Πόσες θερμίδες έχει ένα αυγό;

Ένα βραστό αυγό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του. Όμως, οι θερμίδες αυξάνονται όταν χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά στο μαγείρεμα, όπως λάδι ή τυρί. Για παράδειγμα, ένα τηγανητό αυγό έχει 150 θερμίδες, καθώς μια ομελέτα με ένα αυγό και πατάτες ή τυρί έχει περίπου 200-250 θερμίδες.Μαρία Βασίλογλου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]