Go Back
Κιμαδόπιτα
Print Recipe
4.80 from 5 votes

Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα παραδοσιακή από τον Τάσο Αντωνίου. Απίστευτο τραγανό φύλλο, υπέροχη γέμιση από αρωματικό κιμά που θα λατρέψουν όλοι στο τραπέζι.
Προετοιμασία20 λεπτά
Εκτέλεση50 λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα 10 λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Κιμαδόπιτα
Servings: 6 άτομα
Calories: 360θερμίδες
Author: Τάσος Αντωνίου

Ingredients

  • 1 συσκευασία τόσο απλά
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
  • 200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος σπάλα
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 2 αυγά
  • 1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 35 ml φρέσκο γάλα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Πλένουμε τα πράσα, τα χαράζουμε κατά μήκος και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι. 
  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα πράσα και τα αχνίζουμε για 4 - 5 λεπτά στα υγρά που θα βγάλουν. Αν καθυστερήσουν να βγουν τα υγρά τους, ρίχνουμε εμείς 2 - 3 κουτ. σούπας νερό. 
  • Οταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τον κιμά και τον δουλεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κάνει σβόλους (προσέχουμε γιατί μαγειρεύεται γρήγορα). Αλατοπιπερώνουμε. 
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ αποσύρουμε από τη φωτιά. 
  • Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα, ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία “τόσο απλά”. Σηκώνουμε το πάνω φύλλο, αποσύρουμε το χαρτί και αδειάζουμε στη βάση τη γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο. 
  • Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά στο χάρτινο ταψί της συσκευασίας μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.

Video