Σε μεγάλη λεκάνη πλένουμε καλά τις φράουλες μαζί με τα κοτσανάκια τους.
Κατόπιν, αφαιρούμε τα κοτσανάκια και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις φράουλες.
Καθαρίζουμε τα μήλα με τον καθαριστή της πατάτας. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά μπαστουνάκια με το διπλό κόφτη πατάτας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βάζουμε τα φρούτα σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για δυο ώρες έτσι ώστε να βγάλει όλα τα υγρά.
Κατόπιν βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Προσοχή, σε αυτό το στάδιο η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει γι’αυτό μην απομακρύνεστε!
Ξαφρίζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά αφού πάρει βράση η μαρμελάδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Η όλη διαδικασία σε αυτό το στάδιο θα κρατήσει περίπου μισή ώρα. Το πιο απλό tip για να καταλάβουμε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι το εξή: βάζουμε σε ένα πιατάκι λίγη μαρμελάδα και την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μετά από πέντε λεπτά που θα έχει κρυώσει, πρέπει με ένα κουταλάκι να κάνουμε ένα χώρισμα στη μαρμελάδα που δεν θα ξανακλείσει.
Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και βγάζουμε από την φωτιά.
Μοιράζουμε τη μαρμελάδα όσο ακόμη είναι ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά. Διατηρείται σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.