Μελιτίνια Σαντορινης
Μελιτίνια Σαντορινης. Τα πεντανοστιμα και αγαπημενα αυτα γλυκα απο την ομορφη Σαντορινη θα σας εντυπωσιασουν με την ιδιαιτερη γευση τους.
Προετοιμασία45 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση25 λεπτά λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 10 λεπτά λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Μελιτίνια
Servings: 35
Calories: 35θερμίδες
- 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμ γιαούρτι 1 κεσεδάκι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 600 γραμμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
- 1/2 φλ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι
- 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 αυγά
- 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
- λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε σε κομματάκια τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος). Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180οC για 25΄, να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με κανέλα.